Monday, 16 December 2019

Langkah Awal Jika Berniat untuk Berhijrah ke Luar Negara

Aku baru teringat yang aku tak kupaskan lagi apa yang perlu dibuat kalau korang ada niat untuk berhijrah ke luar negara. Aku ada cerita kat facebook jer rasanya.

So, post kali ni aku nak share apa yang perlu korang buat kalau ada niat untuk berhijrah.

Tapi kali ni aku nak kupaskan dalam bentuk video.

Ya Rabbi... aku ingatkan mudah la nak buat video. Susah rupanya. Bukan susah edit ke apa, susah aku rasa untuk express kan muka tu kat depan camera. Haish. Banyak video yang tak jadi.

Aku siap tulis kat kertas "SENYUM" supaya aku kekalkan senyuman. Tapi bila aku letih bercakap termasuk video yang tak jadi tu, terus mood aku down dan tak larat senyum.

Aku kagum lah kat youtuber yang lain especially yang buat Vlog. How diorang maintain dan gigih buat video. Aku baru first video ni pun aku rasa penat dah.

Mungkin, alah bisa tegal biasa.

Aku rasa malas dah kot nak buat video bercakap-cakap ni lepas ni. Haha. Aku tengok muka aku sendiri pun segan. Inikan nak buat video sendiri dan upload kasi orang tengok. Harap korang jangan meluat dah la.



So, content video ni bukanlah proses teknikal yang perlu dilalui dalam proses penghijrahan, tapi video pertama aku ni adalah tentang langkah awal kalau ada niat. Ha. Kalau ada niat, apa yang perlu dibuat, macam tu lah.

Keputusan nak tinggal di luar negara ni bukan suka-suka dan bukan mudah. Makan masa bertahun juga. Keputusan ni jadi lama bila perasaan disulam oleh rasa takut dan tak yakin. Ha, yang tu pun akan makan masa juga.

Buatlah keputusan yang sebaiknya. Kadang-kadang, cita-cita nak berhijrah ke luar negara hanya sesuai untuk certain orang jer. Tambah lagi hubungan kekeluargaan yang sangat rapat yang di mana tiap minggu ada jer aktiviti bersama keluarga. Haa yang tu aku rasa, korang fikir banyak kali lah kalau nak duduk luar negara. Aku risau korang sakit mental pulak nanti.

Tapi, pendapat aku lah, aku rasa korang perlu cuba sekali dalam seumur hidup korang bagaimana rasa dan nikmati pengalaman hidup di luar negara. Must try once in a lifetime! Kena cuba. Berani ke takut ke, kena cuba at least sekali dalam hidup. Pengalaman tu sangatlah berharga. Lain dari yang lain. Rare kot!

Kalau ada rezki tu korang cuba lah yer. Aku suggest sebab aku dah lalui nya. Pahit ke manis ke, aku telan sebab aku nak kan PENGALAMAN. Aku rasa bangga kerana aku berjaya mencuba. Bukan bangga sebab aku duduk luar negara. Aku BANGGA sebab aku CUBA. Berjaya atau gagal aku tak kisah. At least aku pecah tembok untuk MENCUBA.

So, harap korang boleh lah terima video pertama aku ni. Jangan lupa subscribe. Subscribe itu gratis ya! Tak rugi pun korang subscribe. Mana tau kalau ramai orang subscribe, aku lebih bersemangat nak buat video lain pulak.

Terima kasih kerana menonton dan subscribe dan like dan share :)

Till then, bye!

Friday, 6 December 2019

Towards the Unseen Future

Pernah tak, dulu kita terbayang apa akan jadi kat kita lagi 5 tahun? 10 tahun?

Takde sape pun tahu, kan?

Sekarang, cuba kita toleh kembali ke belakang,

"oh.. rupanya lagi 5 tahun tu...lagi 10 tahun tu... aku di sini. Jadi begini. Hidup di sini..."

Masa depan tu penuh misteri.

To the bright future
Kita tak jangka, kita tak duga. Kadang kita buat sesuatu keputusan yang melibatkan masa depan kita tu, kita tak pasti. Adakah baik ataupun adakah kesan buruk bagi kita.

Kita kena cuba. Berdoa moga Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk kita.

Bila tanya aku sekarang, berapa lama aku akan stay di Sydney, aku pun tak pasti. Aku tak ada jawapan. Beberapa kali juga aku bingung. Sudahnya aku tak nak fikir. Just keep walking. Prepare plan A or B.

Jauh di sudut hati aku nak juga balik semula ke Malaysia. Aku rasa Malaysia sangat best. Tapi, untuk balik semula ke Malaysia, biarlah punya persediaan yang cukup dari segi financial untuk mulakan hidup baru.

Ramai orang mengimpikan pengalaman hidup di luar negara. Ya. Bagi aku, peluang begini perlu dikecapi once in a lifetime. Jika korang ada peluang, harus cuba bagaimana hidup di perantauan.

Bagi aku, aku nak raih pengalaman di rantauan. Bagi orang lain, mungkin ada yang ada target untuk cari rezki, untuk dapat higher education, ada yang dipindahkan tempat kerja, ada yang mengikut pasangan.

Kalau dulu, hidup di luar negara ni adalah angan-angan aku sejak kecil. Aku pernah give up di kala aku lelah berusaha. Aku pernah rasa yang aku mustahil untuk dapat. Tapi itulah vision board aku yang akhirnya aku dapat juga kecapi di waktu yang tepat dengan insan yang tepat. Rupanya, Allah tunaikan impian aku ini sekarang. Bukan dulu. Bukan lagi 20 tahun lagi.


Kalau tanya kawan-kawan sekolah aku dulu, mesti diorang kenal aku sebagai seorang yang loser. Ya. Aku rasa satu kesilapan juga masuk ke sekolah teknik dulu. Aku kenal dengan insan yang salah yang akhirnya menghancurkan semangat membara aku untuk kejar keputusan SPM yang cemerlang. Aku kecundang. Sekali lagi impian aku untuk meniti jalan yang aku rasa belajar di luar negara itu adalah peluang untuk aku merasai kehidupan lain dari tanah air. Aku tewas dengan perbuatan manusia yang mengecewakan perasaan aku dan memberi impak yang besar sampai aku tak fokus belajar. Silap. Aku silap masuk sekolah teknik dulu. Padahal elok jer kalau aku bersekolah di sekolah asal aku di kampung.

Oleh kerana keputusan SPM tak bagus, aku hanya layak ke politeknik. Walaupun ada juga beberapa noise yang buat aku kurang selesa untuk menimba ilmu di sini, tapi aku ada kekuatan lain untuk aku perbaiki apa yang aku dah lalui semasa di sekolah teknik dulu. Alhamdulillah, di politeknik aku dapat juga skor pointer yang memuaskan. Aku berpeluang mendapat pekerjaan yang bagus sejurus selepas aku selesai peperiksaan akhir semester.

Namun, sekali lagi aku rasa aku silap menyambung pelajaran di universiti. Aku sekali lagi tewas dengan perbuatan manusia yang menganggap perasaan hanya mainan. Aku tak dapat skor keputusan yang baik sepanjang pengajian aku di universiti. Aku mula rasa kesal. Alangkah elok jika aku terus kerja di Intel. Gaji yang bagus, rakan sekerja yang baik. Aku pun tak sangka, sebaliknya pula kesan yang aku dapat. Pointer yang kurang bagus ni sekali lagi menggagalkan aku untuk mendapatkan biasiswa untuk melanjutkan pengajian master di luar negara. Terkubur sekali lagi harapan aku.

Aku cepat-cepat mengakhirkan zaman bergelar siswazah. Walau keputusan macam sampah, aku tak nak repeat sem untuk perbaiki. Aku perlu keluar dari zaman ini secepat yang mungkin. Cukuplah manusia-manusia yang pernah hadir dalam hidup aku setakat ni. Aku perlu kehidupan baru. Kehidupan bersemangat untuk kejar cita-cita aku.

Alhamdulillah, aku mendapat kehidupan baru semasa aku bekerja. Di tempat baru, orang-orang baru. Semasa aku bekerja, aku kejar semula cita-cita aku. Aku buat apa yang aku suka. Aku dapat travel ke sana sini. Aku merasakan yang sepatutnya zaman muda aku, zaman bergelar siswazah sepatutnya aku habiskan dengan menjelajah, meraih pelbagai pengalaman. Tapi pengalaman lain pulak yang aku dapat. Aku yang sia-siakan zaman belajar dulu.

Sehinggalah tahun 2018, timing yang cukup cantik, dengan pampasan yang diberikan oleh company tempat aku bekerja, aku dapat kejar cita-cita aku semula bersama suami yang menyokong dan punya impian sama dengan aku.

Kalau dulu, takde sapa pun jangka aku boleh pergi sejauh ini. Dulu orang pandang aku sebelah mata. Aku pun rasa diri aku macam sampah. Tak berguna. Loser. Ya, perjalanan aku panjang dan lambat. Kalau dulu mungkin korang dah terlebih awal sampai. Aku redha, sebab perjalanan yang lambat ni pun atas kesilapan aku jugak.


Apa yang aku lalui ni, aku nak share pada insan-insan yang punya impian sama dengan aku. Aku nak bantu dan tunjukkan jalan, cara bagaimana korang boleh berhijrah dengan cara yang betul. Aku nak dorong korang supaya korang yakin korang dapat capai juga impian nan satu ini.

Macam aku cakap tadi, pengalaman hidup di luar negara ni sangat berharga di mana korang perlu cuba sekali seumur hidup. Korang perlu uji dayatahan diri korang, mampu atau tidak untuk keluar dari zon selesa. Dari situ lah kita dapat bina jati diri. Attitude perlu dijaga untuk membina society yang harmoni.

Homesick oii!!!

Walauapapun, walau sejauh mana sekalipun aku merantau, aku akan pulang juga ke tanah air tercinta. Aku suka Malaysia. Aku bangga menjadi warga Malaysia. Walau korang cemuh negara yang korang duduk, percayalah, perasaan cintakan negara tu lebih kuat apabila korang berhijrah jauh.


Now, aku pun memikir apa yang akan berlaku pada tahun hadapan, tahun berikutnya dan juga seterusnya. Yang aku tau, aku nak ke arah

minimalis.


"Less stuff, less clutter, less stress."
.
"More time, more meaningful, more growth, more contribution and more contentment."

Tuesday, 29 October 2019

Jalan - jalan Sydney : Camel Ride at Anna Bay, New South Wales

"Unta padang pasir pun tak malas macam ante lah~"

Dialog terkenal dalam drama P.Ramlee.

Ya. Kat sini pun ada unta padang pasir. Tapi kena memandu jauh sikit lah. 3 jam ke atas dari Sydney CBD.

Camel ride

Ini adalah tempat paling teratas yang aku pernah travel sepanjang duduk di Sydney. Selalu aku layan di bawah jer. Paling jauh ke Mt. Perisher bermain salji. Kadang aku rasa macam pergi melancong jer duduk sini. Tapi tak balik balik lah. Haha.

Dalam perjalanan tu adalah singgah taman untuk makan. Best betul dapat culture macam ni. Bukan susah pun untuk cari tempat berhenti berkelah dan makan. Kat mana-mana pun ada tersedia tempat untuk berkelah dengan kemudahan dan kelengkapan lengkap.

Berhenti berkelah

Ada jugak kami terjumpa ladang buah-buahan. Ada limau, lemon, strawberry. Ada stall untuk beli buah. Duit bayaran hanya tinggal kan di dalam bekas yang disediakan. Jujur!

Buah oren

Buah lemon

Sebelum sampai kita akan tempuh University New Castle. Bolehlah tengok kawasan university dan macam mana student life kat sini. Sangat tenang.

Tak sedar pun yang ini rupanya universiti

Nak jumpa si unta padang pasir ni boleh pergi ke Anna Bay yang terletak di Port Stephen masih di dalam state New South Wales. Kalau memandu ke atas lagi boleh sampai ke Port Macquarie sehinggalah ke Gold Coast.





Sampai jer di perkarangan parking dari dalam kereta tengok luar rasa macam panas terik. Tapi bila turun kereta, sejuk dan angin kuat.

Selain menunggang unta, banyak lagi aktiviti lain yang disediakan. Siap duit jer! Boleh naik 4WD. Boleh sandboarding.

Harga untuk camel rides

Sandboarding ni best and fun. Selalu orang main kt Lancelin di Perth.

Tapi kami satu apa pun tak try. Unta tu busuk! Hahaha. Kami just ambil gambar. Menikmati pemandangan. Layan angin tepi pantai. Singgah ke toilet.

Trip ringkas ni special untuk mertua ku yang nak pulang ke Malaysia setelah menetap dengan kami selama 3 bulan. Kami balik hari jer.

It is long journey. Jadi kami dapat spend masa bersama berbual-bual sambil menikmati pemandangan indah jauh dari kotaraya Sydney.

Sebelum pulang, kami singgah ke masjid Sultan Fatih yang terletak di New Castle. Bagi kami, amat selesa. Tandas yang bersih. Telekung disediakan. Tempat ambil wuduk wanita pun ada. Wafiya kami biarkan bermain bersama anak-anak penjaga masjid ni. Kediaman mereka di dalam perkarangan masjid ni juga.

Masjid Sultan Fatih

Nice. Aku hidup kat sini memang tak ada cash. Semua jadi mudah bila menderma pun hanya tap Kad

Kami difahamkan ada masjid baru yang terletak di New Castle. Tapi kami tak pasti di mana.

Selain aktiviti camel ride di Anna Bay, boleh juga mencuba aktiviti Toboggan di Toboggan Hill. Yang itu korang sendiri google lah di mana.

Wednesday, 2 October 2019

10 Tempat Membeli-belah Wajib di Sydney, Australia.


1. Chemist Warehouse

Orang Malaysia kalau sebut Chemist Warehouse pasti naik gila. Mana tidaknya, di sinilah lubuk shopping perfume dan supplement murah. Kalau datang kena pada masa sale, habislah kaum lelaki, baik pergi mengopi jer lah. Aku suka kedai ni. Susun atur kemas. Sentiasa memaparkan harga sale dengan baik. Siap ada tarikh sale sampai bila. Yang kuning tu harga sale. Yang merah tu harga biasa. Kaunter bayaran sentiasa laju kalau ramai orang beratur pun.

2. Kmart

Terdapat pelbagai barangan yang cute dan berkonsepkan Scandinavi di sini. Para ibu yang mempunyai anak kecil pasti suka beli pakaian anak-anak. Boleh dapat tshirt kanak-kanak berharga $3 sehelai dengan kualiti kain cotton yang sangat bagus. Toys yang diperbuat daripada kayu amat digemari oleh rakyat Malaysia. Stationary comel-comel juga boleh dibeli untuk dibawa pulang.


3. Target

Seperti Kmart, Target juga banyak wooden toys yang pelbagai. Barang mainan yang dijual di sini kebanyakannya berkualiti tinggi dan anak-anak boleh merasai pengalaman sebenar melalui permainan mereka. Ada item yang aku suka beli di Kmart. Ada item yang aku suka beli di Target.


4. BigW

BigW menjadi pilihan sebagai pusat membeli-belah pelbagai jenis coklat. Jangan risau, banyak coklat yang diperakui halal. Penggemar set pinggan mangkuk Corelle atau Pyrex boleh juga shopping di sini. Berbaloi juga kalau ada sale. Big W juga selalu buat sale. Dengar kata Big W akan ditutup nanti.


5. Bonds

Amat mustahil jika ibu-ibu di Malaysia tak kenal brand Bonds, originally Australian Brands. Menjadi pakaian harian bagi anak-anak di Australia kerana harga yang murah. Semestinya murah dengan menggunakan Australia dollar. Sehelai wondersuit boleh didapati dengan harga $7. Kalau kat Malaysia, Bonds ni lambang kekayaan. Tapi kat Australia, Bonds ni pakaian harian buat rakyat marhaen juga.



6. DFO Homebush

Syurga barangan berjenama terletak di sini. Antara barangan yang boleh didapati ialah pakaian, handbag dan kasut. Naik gila jika shopping masa sale. Boleh dapat sehelai seluar jeans Levis berharga $10. Tapi limited saiz lah.



7. Darling Harbour

Selain shopping, di sini juga mempunyai pelbagai cafe jika letih membeli-belah. Di sini juga letaknya Hard Rock Cafe Sydney. Terdapat pelbagai pakaian berjenama seperti Cotton On, Rubi, Bondi Beach. Kat sini selalu orang lepak minum kopi jugak. Dan sangat dekat dengan attraction place yang lain.


8. Coles

Jika di Malaysia terkenal dengan Tesco, Mydin dan Giant, di Australia pula Coles menjadi pilihan rakyat di sini untuk membeli-belah groceries. Ada beberapa item yang menarik untuk dibeli seperti Cookies Chocolates, Barista Bros, dan Lamington bars.



9. Paddy's Market

Souvenir, barangan kraft tempatan, pakaian, sayur-sayuran dan buah-buahan boleh didapati di sini. Perlu diingatkan Paddy's Market ditutup pada hari Isnin dan Selasa. Jadi, rancang itinerary anda dengan baik. Anda boleh dapatkan keychain koala dan kangaroo sebagai cenderamata dengan harga yang berpatutan.


10. Best & Less

Baju kanak-kanak dengan harga yang murah dan kain berkualiti dijual di sini. Sehelai tshirt dan legging berharga serendah $2 material cotton sangat selesa untuk anak-anak. Ibu-ibu pasti borong sakan. Kalau masuk musim sejuk, kedai ni jadi pilihan aku.



Ada lagi tempat lain yang menarik untuk membeli-belah. Saya kongsi yang ini dulu buat masa ni. Simpan siap-siap post ini buat rujukan di masa akan datang.

Sunday, 22 September 2019

Jalan - jalan Sydney : Selwyn Snow Resort

Buat entah ke berapa kali tahun ini kami bermain salji. Tahun ni jer 3 kali turun ke snow resort. Cemuih dah.

Kali ni nakkan kelainan, taknak ke Mt. Perisher dah. Kami try usha apa yg patut kat Mt. Selwyn pulak.








Antara dua snow resort ni, best lg Mt. Perisher. Kat sini line internet pun takde. Tapi fee dikenakan kalau nak main ski di Selwyn lebih murah. Yerlah, kurang tumpuan pelancong di Mt. Selwyn ni. Kalau nak dikira jarak dari Sydney CBD tu lebih kurang lah kalau nak ke Perisher pun. Kalau firt timer better pergi Mt. Perisher.

Tak boleh main toboggan sebarangan kalau kat sini. Mt. Perisher boleh. Kena bayar dan main kat kawasan yang disediakan. Nak try tubing tapi close pulak.

Kami sampai ke sini di awal musim bunga. Salji masih ada tapi tak banyak. Cukup2 untuk buat bergambar jer. Nak kasi bapa mertua merasa salji.





Selepas usha-usha apa yang patut kat Selwyn ni, kami naik lagi sejam ke atas untuk menjejakkan kaki ke Highest Town in Australia iaitu Cabramurra.


Friday, 20 September 2019

Jalan - jalan Sydney : Floriade Tulip Festival at Canberra

Satu lagi benda baru bagi aku. Ingatkan kat Turki or Netherland jer boleh tengok Tulip. Rupanya kat Australia pun ada. Kalau nak pergi event besar gini, kalau dari Sydney 3 jam memandu.

Tapi ni bukan dalam state New South Wales tau. Kena keluar dari NSW. Floriade Tulip Festival ni diadakan di Commonwealth Park, Canberra. Canberra ni dalam Australian Capital Territory. Korang tengoklah map lagi afdhal.

Ada juga tulip yang dekat sikit dengan Sydney. Dalam 2 jam memandu. Itu kena google sendiri lah. Aku pun lupa panama tempat dia tak tau. Yang tu ada entrance fee sikit lah.




Sebab trip ni dengan family. Dari Sydney kami menuju ke Mt. Selwyn main snow, so alang-alang tu kami singgah la tengok tulip ni.

Festival ni free entrance! Diadakan hanya pada musim bunga bermula 14 September hingga 13 Oktober setiap tahun. Bayaran parking dikenakan selepas 2 jam. Kiranya 2 jam pertama tu free parking ok.


Terdapat pelbagai booth jualan makanan, kudapan, souvenir dan pakaian. Ada juga pertunjukan muzik dan nyanyian di pentas tengah park bagi menghiburkan para pengunjung. Tandas disediakan. Boleh juga bawa makanan sendiri berkelah dalam ni. Gerai halal pun ada. Gozleme boleh dimakan ya. Kalau korang datang Australia kalau ada nampak Gozleme tu boleh makan. Halal.

Hari yang aku pergi tu cloudy. Suram-suram jer aku rasa langit tu. Tak cantik bergambar. Takda jiwa nak bergambar pun. Next time, pergi tulip lain pulak. 




Wednesday, 18 September 2019

Drama Sweet Dreams : Ben Amir dan Mira Filzah : Qash Adam dan Puteri


Sweet Dreams
.
Mimpi yang menyatukan kau dan aku.
.
Qash Assyraf ❤️ Puteri Diyana

Ala ala gitu..

Ni gara-gara terpengaruh dengan drama Sweet Dreams. Nak tunggu cerita ni sanggup tidur lewat sebab time zone Malaysia dengan Sydney. 

Payung tu jenuh gak cari dekat kedai-kedai Korea kat Sydney ni. Bag tu memang ada dah, lama dah aku pakai. Family in law pun semua sporting. Mak mertua teman cari skirt mirapiljah. Kak ipar tolong ikat tudung kot belakang. Suami pun memang kebetulan berambut panjang sejak kami berhijrah ke sini, dia tak pernah potong rambut. Mahal katanya. $30 untuk potong rambut. Alamat tunggu musim panas, setahun sekali lah potong rambut. Selalu aku bising dia rambut panjang. Nak amik aura Ben Amir nyer pasal, aku izinkan.

Sempat lah shoot ala-ala Sweet Dreams sekejap. Tu pun Wafiya kacau gak mula-mula. Nak bergambar sama-sama. Tapi nasib baik kak ipar tarik dia ajak makan aiskrim. Terus aman damai seharian berjalan di Tulip Festival yang terletak di Commonwealth Park, Canberra.

Langkah Awal Jika Berniat untuk Berhijrah ke Luar Negara

Aku baru teringat yang aku tak kupaskan lagi apa yang perlu dibuat kalau korang ada niat untuk berhijrah ke luar negara. Aku ada cerita kat ...