Wednesday, 2 October 2019

10 Tempat Membeli-belah Wajib di Sydney, Australia.


1. Chemist Warehouse

Orang Malaysia kalau sebut Chemist Warehouse pasti naik gila. Mana tidaknya, di sinilah lubuk shopping perfume dan supplement murah. Kalau datang kena pada masa sale, habislah kaum lelaki, baik pergi mengopi jer lah. Aku suka kedai ni. Susun atur kemas. Sentiasa memaparkan harga sale dengan baik. Siap ada tarikh sale sampai bila. Yang kuning tu harga sale. Yang merah tu harga biasa. Kaunter bayaran sentiasa laju kalau ramai orang beratur pun.

2. Kmart

Terdapat pelbagai barangan yang cute dan berkonsepkan Scandinavi di sini. Para ibu yang mempunyai anak kecil pasti suka beli pakaian anak-anak. Boleh dapat tshirt kanak-kanak berharga $3 sehelai dengan kualiti kain cotton yang sangat bagus. Toys yang diperbuat daripada kayu amat digemari oleh rakyat Malaysia. Stationary comel-comel juga boleh dibeli untuk dibawa pulang.


3. Target

Seperti Kmart, Target juga banyak wooden toys yang pelbagai. Barang mainan yang dijual di sini kebanyakannya berkualiti tinggi dan anak-anak boleh merasai pengalaman sebenar melalui permainan mereka. Ada item yang aku suka beli di Kmart. Ada item yang aku suka beli di Target.


4. BigW

BigW menjadi pilihan sebagai pusat membeli-belah pelbagai jenis coklat. Jangan risau, banyak coklat yang diperakui halal. Penggemar set pinggan mangkuk Corelle atau Pyrex boleh juga shopping di sini. Berbaloi juga kalau ada sale. Big W juga selalu buat sale. Dengar kata Big W akan ditutup nanti.


5. Bonds

Amat mustahil jika ibu-ibu di Malaysia tak kenal brand Bonds, originally Australian Brands. Menjadi pakaian harian bagi anak-anak di Australia kerana harga yang murah. Semestinya murah dengan menggunakan Australia dollar. Sehelai wondersuit boleh didapati dengan harga $7. Kalau kat Malaysia, Bonds ni lambang kekayaan. Tapi kat Australia, Bonds ni pakaian harian buat rakyat marhaen juga.



6. DFO Homebush

Syurga barangan berjenama terletak di sini. Antara barangan yang boleh didapati ialah pakaian, handbag dan kasut. Naik gila jika shopping masa sale. Boleh dapat sehelai seluar jeans Levis berharga $10. Tapi limited saiz lah.



7. Darling Harbour

Selain shopping, di sini juga mempunyai pelbagai cafe jika letih membeli-belah. Di sini juga letaknya Hard Rock Cafe Sydney. Terdapat pelbagai pakaian berjenama seperti Cotton On, Rubi, Bondi Beach. Kat sini selalu orang lepak minum kopi jugak. Dan sangat dekat dengan attraction place yang lain.


8. Coles

Jika di Malaysia terkenal dengan Tesco, Mydin dan Giant, di Australia pula Coles menjadi pilihan rakyat di sini untuk membeli-belah groceries. Ada beberapa item yang menarik untuk dibeli seperti Cookies Chocolates, Barista Bros, dan Lamington bars.



9. Paddy's Market

Souvenir, barangan kraft tempatan, pakaian, sayur-sayuran dan buah-buahan boleh didapati di sini. Perlu diingatkan Paddy's Market ditutup pada hari Isnin dan Selasa. Jadi, rancang itinerary anda dengan baik. Anda boleh dapatkan keychain koala dan kangaroo sebagai cenderamata dengan harga yang berpatutan.


10. Best & Less

Baju kanak-kanak dengan harga yang murah dan kain berkualiti dijual di sini. Sehelai tshirt dan legging berharga serendah $2 material cotton sangat selesa untuk anak-anak. Ibu-ibu pasti borong sakan. Kalau masuk musim sejuk, kedai ni jadi pilihan aku.



Ada lagi tempat lain yang menarik untuk membeli-belah. Saya kongsi yang ini dulu buat masa ni. Simpan siap-siap post ini buat rujukan di masa akan datang.

Saturday, 7 September 2019

Best ke duduk luar negara?

Antara soalan yang orang suka tanya apabila memulakan perbualan.

Well.

Terpulang pada lifestyle individu.

Kalau jenis hidup sebatang kara, tiada apa-apa, bagai musafir hina mesti lah dia rasa tak de apa nak diratapi di Malaysia. Of course bagi dia hidup di luar negara lagi best. Tapi ade ke macam tu?

Ada best, ada yang tak best. Itu jawapan nya. Ibarat ada kiri dan kanan. Ada baik dan ada buruk. Mana ada 100 peratus tu menang kat rasa tinggal di luar negara itu best. Mustahil.

Ikut situasi dan apa yang kita hadap.

Sydney Opera House dari Sydney Harbour Bridge.

Best bila,

  • best bila membeli, terasa murah. Banyak benda dan barangan boleh dinikmati dengan hanya $50. Kalau tak suka barangan yang dibeli, boleh return.
  • best bila pergi travel dalam Australia terasa kos nya sangat rendah. Sewa kereta sehari $40 termasuk insuran. Petrol pun murah. Lebih kurang $1.40 seliter.
  • best bila dapat menikmati pengangkutan awam dengan efisyen dan murah.
  • best bila dapat pergi perpustakaan, pusat komuniti dan nikmati segala kemudahan yang ada.
  • best bila gaji dibayar mingguan. Tak sempat merasa kesempitan hujung bulan.

Tak best bila, 

  • Tak best bila sejuk, sejuk sangat. Bila panas, panas sangat. Bila cuaca sejuk sangat atau terlalu panas sehingga mencecah 40 darjah, rasa tak bebas untuk melakukan rutin harian.
  • Tak best bila bil elektrik mahal. Sebulan bil elektrik mencecah $280 takde tv, takde aircond.
  • Tak best bila apa-apa yang berlaku di Malaysia, tak dapat join. Seperti kenduri atau makan-makan dengan keluarga. Keluarga aku selalu buat makan-makan. Tu yang aku jeles tu.
  • Tak best bila tak dilimpahi makanan Malaysia. Makanan kat sini so boring.
  • Tak best bila kompleks membeli-belah tutup pukul 5 petang.

Sengaja aku bagi sama banyak poin, tak lah dikira mana lagi best atau tidak. Kesimpulannya, perasaan itu bergantung pada kau punya gaya hidup dan apa yang kau suka dalam hidup. Bahagia itu kita yang rasa. Kita yang cipta. Bukan apa yang kau ada. Gitu...

Tuesday, 20 August 2019

Musim Sejuk di Sydney

Now nak cerita musim sejuk pulak. Rasanya musim sejuk banyak cerita dan luahan perasaan. Kenot go lah musim ni. So, musim sejuk bermula dari 1 June hingga 31 August. Merdeka! Merdeka! Eh.

Haritu musim panas aku libang libu kepanasan. Ingatkan musim sejuk boleh overcome lah. Rupanya, lagi terseksa musim sejuk dari musim panas. Suhu yang sedap tu bagi aku sampai hat 22 degree jer. Lebih dari tu aku kenot tahan dah. Kalau sejuk pun, tak boleh kurang 18 degree. Kurang dari tu, aku bagaikan badak berhibernasi dalam igloo. *merapu

Kat mana aku nak mula cerita ek musim sejuk ni. Aku rasa aku dah luah banyak kali kat instagram dan facebook.

Pemandangan musim sejuk di Belmore Park. Bangunan Central Station
Pertama sekali, musim sejuk adalah selepas musim luruh. Selepas disajikan musim luruh yang cantik, musim sejuk pula pengganti. Daun-daun maple kekuningan yang musim luruh sajikan tu kini tiada. Hanya tinggal pokok yang sepi, tiada daun di sisi. Tu sebab kalau pergi melancong pada musim sejuk, pemandangan macam suram. Pokok kering jer yang tinggal.

Hujung musim luruh dah start sejuk dah actually. Aku haritu bersahur dengan suhu 3 darjah. Kau rasa? Itupun kena panjatkan kesyukuran sebab tak bersahur pada suhu negatif. Tuhan jer yang tahu how struggle to survive sewaktu musim sejuk.

Orang Malaysia suka cakap, "bestnya sejuk... bestnya sejukk". I was like *getik dengornyer*. Kau tak tahu macam mana nak survive musim sejuk. Mau kau teroyak mintak balik kalau kau duduk berbulan-bulan kat sini di musim sejuk.

Kedai-kedai dah mula menjual kelengkapan musim sejuk

Jenis heater di kedai Target

Yang ni fan heater. Blow angin panas. Kering tekak rasanya bila pakai ni. Not healthy
Disebabkan hujung-hujung musim luruh dah start sejuk, kedai-kedai dah start jual heater, stokin, baju, blanket tebal-tebal dan segala keperluan untuk menampung kesejukan di musim sejuk. So, buat kami yang pertama kali menyambut musim sejuk di rantauan ni, agak perit juga untuk keluarkan kos kelengkapan musim sejuk. Terutama sekali heater dan blanket. Lain-lain macam stokin, sleepingwear semua tu memang lah murah. Tapi bila beli sorang sepasang dari atas sampai ke bawah, costly juga.

Yang ni hot water bag. Aku boil water dan bubuh dalam bag ni. Kemudian dakap-dakap. Nyamannn...

Quilt tambahan yang lebih tebal dan sesuai untuk musim sejuk. Makan modal lagi ni
Kos sara hidup di musim sejuk kian bertambah apabila bil elektrik meningkat naik gara-gara penggunaan heater. Basically rumah aku takde heater. Bila tiba musim sejuk baru aku beli heater. Itupun portable heater yang dijual di Kmart. Untuk menampung kepanasan dalam bilik tu cukup lah. Tapi tak applicable di ruang tamu yang luas. Heater tu biasanya aku pasang dalam satu jam jer. Masa siap-siap nak lena. Pakai timer. Tak berani pasang lama-lama. Perit nak bayar bil elektrik. Bilik Wafiya jer aku pasangkan heater satu jam dengan timer. Bilik aku memang takde heater lah. Jimat.

Ok. Itu soal kos.

Sekitar Central Station.
Life masa musim sejuk saat indah apabila berada dalam selimut. Tapi larat ke duduk dalam selimut jer tanpa buat apa-apa. Melainkan kau anak raja yang makanan semua di sua atas katil. Kita ni kena lah bangun juga untuk melakukan aktiviti harian. Nak masak, tangan sejuk pegang air di sinki. Nak mandi, takut air, menggigil teruk lepas mandi. Mandi air panas pun akan mengakibatkan kulit kering. Tak elok juga mandi air panas kerap-kerap. Tapi siapa sanggup mandi air sejuk? Nak ambil wudu', nak kencing? Semua tu kau akan fikir patplohlima kali bila nak buat.

Nak mandi dan memasak tu aku boleh tahan lagi. Tak lalu mandi, takyah mandi. Tak tahan sejuk nak masak, tak payah masak. Tapi soal nak kena siapkan assignment, kot mana pun aku kena gagahkan jugak menyiapkan assignment dengan kerahan otak diiringi tangan yang sejuk hingga kebas. Sesekali aku tekap tangan aku kat hot water yang aku botolkan dalam sarung. Sesungguhnya, sangat struggle untuk bangun menyiapkan assignment di malam hari. Jenis aku, aku me time di waktu malam. Siang hari, aku allocate masa untuk kerja-kerja rumah dan masa bersama Wafiya. Jadi, waktu malam waktu Wafiya tidur jer lah waktu yang aku ada.

Musim sejuk, waktu siang pendek. Waktu solat dekat-dekat. Nak jalan-jalan jadi tak syok. Sejuk satu hal. Satu lagi kena rancang betul-betul perjalanan. Tapi musim sejuk memang malas nak ke mana-mana. Dah sejuk. Kalau nampak matahari tu gembira rasa. Mesti melompat nak sun bathing. Tapi pukul 4 lebih dah gelap.

Klinik-klinik dah mula iklankan vaksin yang perlu diambil
Bila sejuk-sejuk ni akan terasa mandom jer. Nak buat apa pun terasa malas. Cuaca seolah-olah menggambarkan perasaan. Musim sejuk ni jugak selalu orang sakit-sakit. Terkena selsema. Lepas tu berjangkit. Banyak farmasi dan klinik mengeluarkan iklan-iklan kepentingan vaksin untuk mencegah terkena serangan selsema. Pada hujung musim luruh lagi aku dah terkena selsema. Selepas aku baik dari selsema, aku dan suami aku ambil vaksin di klinik. Aku akan ceritakan perihal klinikal, vaksin dan insuran di lain entri.

Ni aku guna bila lipat kain
Kalau basuh baju dan jemur di ampaian sah-sah lah lambat kering. Bila kering pun aku tak tau. Confuse. Sebab kain sejuk-sejuk. Selalu merungut. Ni kering ke? Ke, lembap lagi? Haih. Lagi satu cabaran ialah nak lipat kain. Dah lah kat Malaysia memang malas lipat kain. Kat sini tambah lagi dengan tengan yang sejuk dan geseran kat kain tu buat tangan rasa kasar dan macam ngilu. Eh, macam mana nak explain. Tapi meluat jugak lah nak melipat kain di musim sejuk.

Jalan nak ke kolej. Dalam Belmore Park
Apabila hujung musim sejuk, cuaca sekali lagi tak menentu. Windy. Hujan. Maklumlah. Nak beralih musim. Masuk ke musim yang seterusnya di mana musim bunga yang kedua ku.

Yang best di musim sejuk ialah satu. Makanan lambat basi. Tapi sekali kau perhangatkan makanan, cepat jer makanan tu sejuk. Kalau kau ulang banyak kali perhangatkan makanan, kau kena ingat, salah satu punca bil elektrik naik ialah cooking top. Haha. Jackpot!!

Bila aku compare dua-dua, musim panas dan sejuk, aku rasa musim sejuk lagi struggle. Yerlah. Kalau musim panas, boleh pi mandi. Kalau musim sejuk, kau nak lari mana? Sana sini sejuk. Nak bergerak dan buat rutin harian tak bebas. Baru faham kenapa orang suka kan sangat musim panas. Kesejukan yang kita alami ni lebih panjang dari rasa panas. Kan musim bunga dan musim luruh pun sejuk.

Masa musim sejuk ni lah baru aku faham kenapa orang pakai macam ni, macam tu. Tapi aku tak faham kenapa sesetegah orang pakai skirt di musim sejuk. Are you crazy?

Oklah. Nanti aku wrap up segala musim yang aku tempuh di rantauan. So, experiment aku lengkap segala musim yang ada. Aku dah rasa, di bumi Down Under.

Saturday, 3 August 2019

Perasaan apabila pulang sebentar ke Malaysia

Masa aku plan nak migrate dulu, aku tak plan pun bila aku akan pulang ke Malaysia. Bagi aku first year duduk Australia tu tak perlu kalut nak balik. Raya pun kat sini jer. Financial agak tough buat first year kat sini.

Tapi pada penghujung July itu hari, kami sekeluarga berkesempatan untuk pulang sebentar ke Malaysia. Terlalu awal bagi aku. Oleh kerana atas sebab-sebab tertentu, kami kena balik sebentar. Play as tourist gitu.

Salah satu sebab kenapa kami sekeluarga pulang ialah untuk menilai kembali satu bentuk kehidupan di Malaysia. Adakah kami perlu meneruskan untuk tinggal di Australia atau sebaliknya.

Kami pulang hanya 2 minggu. Memikirkan financial kami decide untuk hanya pulang 2 minggu. Kalau lagi lama, tak ber income lah kami. Di sini gaji dibayar setiap minggu. Rumah sewa pun perlu dibayar setiap minggu. Cash flow tak cantik kalau income takde tapi kena bayar sewa rumah setiap minggu.

Mahu saja kami sewakan penginapan kami untuk 2 minggu tu. Tapi atas kurang persediaan, kami tak sewakan.

Jadi, aku nak story sikit pasal perasaan aku bila balik ke Malaysia, dan apa yang kami lakukan sekembalinya ke sana.




Menjejaki langkah yang ditinggalkan

Bermula dari KLIA2, kami menjejakii semula langkah akhir yang kami tinggalkan. Perasaan tu macam mengutip semula langkah dan bekas yang kami tinggalkan suatu masa dahulu. Susah nak gambarkan oleh kata-kata. Satu perasaan yang susah untuk dizahirkan.

Nak selit sikit satu cerita, kami disambut oleh wajah masam pegawai imigresen di kaunter Malaysia. Senyum pun tidak. Bagi salam pun tak dijawab. Berbeza dengan di kaunter immigresen di Sydney. Kami di sapa dengan wajah ceria. "Hi, how are you?' itu paling koman. Siap wish safe journey lagi. Bila sampai di Malaysia, suami aku bebal. "bisu agaknya"

Kakak ipar ku mengambil kami di airport. Kami makan di Pappa Rich KLIA2. Aku order nasi lemak. Menyesal. Selain harga yang lebih mahal dari Australia, aku disajikan oleh timun basi. Sedih.

Itu baru 2 insiden dan masih dalam kawasan yang sama. Belum keluar lagi dari perkarangan airport.

Berkunjung ke rumah saudara mara

Sebelum kami migrate, kami tak sempat berkunjung ke seluruh rumah saudara mara. Jadi di kesempatan ini aku singgah ke rumah bapa saudara ku di Sg Besi dan singgah ke rumah paklang di Simpang Pulai. Dalam perjalanan kami dari KLIA2 hingga ke Perak, sambil tu kami menziarahi keluarga.

Hidangan yang sangat menyelerakan di rumah bapa saudaraku di Sg Besi. Sungguh aku rindukan hidangan tengah hari seperti itu. Paklang siap simpan kan durian buat kami. Merasa jugaklah suami aku durian hasil dari kebun paklang.

Seterusnya perjalanan kami diteruskan ke rumah aku. Ada juga kawan-kawan yang bertanya. Balik mana? Ya Rabbi. Aku ni kan dah berkahwin. Mestilah aku balik kedua-dua belah pihak. Buleh hang tanya aku balik mana? Haih. Takkan lah aku yang menetap di Sydney ni balik Perak semata. Suami aku pun ada ibu bapa juga untuk diziarahi. Kepulangan kami kali ni lebih banyak bermalam di belah Perak sebab ibu bapa mertua ku akan ikut kami pulang ke Sydney selama 3 bulan.

Tautan kasih Wafiya dan pengasuhnya

Sebelum kami bertolak sampai ke Kedah. Kami singgah ke Pulau Pinang untuk mempertemukan Wafiya dengan pengasuhnya. Jadi hiba pula saat tu. Rindu sungguh pengasuhnya terhadap Wafiya. Dan semestinya pengasuhnya terkejut dengan Wafiya yang kini berbahasa Inggeris. Impress!

Wafiya bagitau pengasuhnya, "Malaysia is too hot" . Terkejut semua. Haha.



Bertemu kawan-kawan

Apabila pulang ke Malaysia, ramai kawan-kawan roger nak jumpa. Aku rasa mungkin sampai satu tahap, aku akan pulang ke Malaysia diam-diam. Haha. Supaya masa digunakan lebih buat keluarga. Tapi itu hari aku umumkan satu semesta kepulangan kami sebab aku open order Personal Shopper.

Dan masa banyak dihabiskan atas jalanraya. Sampai letih rasa memandu. Suami aku bunyi jugaklah. bila hari yang boleh duduk diam di rumah. Aku siap prepare itinerary lagi untuk balik supaya masa 2 minggu itu digunakan sebaiknya. Tapi aku letih. Dah lah letih buat personal shopper tak hilang lagi. Balik Malaysia pun bertambah letih. Balik semula ke Sydney lagi lah letih.

Tapi sangat fun. Jumpa kawan-kawan. Bertukar-tukar cerita. Borak-borak sampai tak ingat dunia. Menjejaki kembali memori dan kenangan yang dah berlalu pergi.



Malaysia, syurga makanan

Bila dengar berita nak balik Malaysia, semua excited dan sedia untuk memasakkan untuk kami macam-macam menu. Mama aku masak macam-macam. Kuah durian, tapai, asam pedas, nasi lemak, asam keladi. Pergh.. hari-hari dapat makan menu favourite. Wafiya pulak tiba-tiba peminat tegar roti canai cicah kari. Tiap pagi atok belikan roti canai kat dia. Dia sorang makan sampai 2 keping. Haha.

Tak kurang juga ipar duai sanggup masak macam-macam untuk kami. Dapat merasa mee rebus daging banyak air tangan kak ipar di Banting. Satu penghargaan yang buat aku terharu. Moga murah rezki diorang dan moga ikatan kekeluargaan lebih erat.



Enjoy cuaca di Malaysia

Aku pulang ke Malaysia pada musim sejuk Itu satu bonus buat kami. Bosan dengan baju berlapis, akhirnya kami dapat juga menikmati hangat nya cuaca di Malaysia. Ini lah perkara yang paling buat aku happy. Letih sangat dengan cuaca sejuk di Australia. Seronok tengok anak aku berlemoih peluh macam balik dari berkebun. Seronok dapat pakai selapis.

Orang selalu cakap, bestnya dok Australia. Sejuk.

Sejuk tu kau boleh kata best bila datang melancong 5 hari. Kalau kau duduk 5 bulan kesejukan pasti kau sumpah seranah dan lari balik Malaysia. Huh.



Barangan di Malaysia mahal-mahal belaka.

Selalu aku tak amik port pun hal politik atau isu isu yang berlaku di Malaysia. Tapi bila aku turun padang membeli barangan, aku culture shock hanya dalam Econsave sahaja. Mak aku pun heran juga apa dibuat lama sungguh keluar. Mana taknya, aku spend 2 jam dalam Econsave. Aku merasakan barang-barang yang dijual sangat mahal.

Bila duduk di Sydney biasa keluarkan duit angka kecil-kecil. Balik Malaysia, harga barang semua angka besar-besar. Tu yang terasa sangat tu.



Tak banyak yang berubah

Apabila aku melangkah masuk ke taman perumahan mak ayah aku, suami aku tanya Wafiya mana rumah opah. Wafiya dah tak cam. Sebab rumah opahnya dah tambah di bahagian dapur.  Saat ketika melangkah masuk ke rumah mak ayah aku, keadaan masih sama. Bila aku masuk ke bilik, segala kotak yang aku tinggalkan masih sama.

Aku buka semula kotak-kotak tersebut. Terus memori setahun yang lalu saat aku kosongkan rumah aku di Penang bermain di minda. Saat aku memasukkan barang aku ke dalam kotak tersebut, kenangan itu bermain di kala aku membuka kotak itu semula. Aku mencari diri aku yang dulu. Sedikit sebanyak mengusik perasaan.

Kawasan Batu Kawan banyak berubah. Kawasan ni adalah kawasan yang aku tempuh hari-hari selama 7 tahun lebih. Aku pernah tinggal di Batu Kawan. Banyak yang telah berubah terutama sekali pembukaan Ikea. Dulu, jalan itu yang aku tempuh hari-hari untuk pergi kerja. Aku lah yang menyaksikan pembinaan Ikea. Tapi aku  bukan menjadi orang pertama yang menjengah ke Ikea Batu Kawan. Oleh kerana aku teringin meatball Ikea, aku singgah juga. Meatball di Ikea Sydney haram di makan.

Dalam hati sebenarnya berkobar nak ke kawasan perumahan kami dahulu. Risau juga hati luluh sayu. Maka, tak jadi lah kami meronda kawasan Bandar Perda. Lagipun, kesuntukan masa sangat.


Keputusan ingin terus menetap di Sydney

Apabila di nilai semula, kami buat keputusan untuk menetap lagi di Sydney. Untuk sampai bila tu aku tak pasti. Selagi masih bertiga, selagi masih muda, aku rasa aku akan teruskan juga untuk menetap di luar negara. Aku tak decide untuk tinggalkan tanah air terus. Tapi mungkin cukup untuk 2 hingga 3 tahun lagi. Untuk pulangkan ke Malaysia semula memerlukan modal yang besar untuk memulakan hidup baru. Sekurang-kurangnya kereta perlu ada.

Kami perlu ada modal yang besar supaya modal penghijrahan kami dulu ke Sydney terbayar. Lagipun, masih belum puas untuk menjelajah satu bentuk kehidupan di luar sana. Masih banyak lagi yang ingin kami lakukan. Satu tahun masih belum cukup untuk darah muda seperti kami.

Terus belayar

Malaysia is your homecountry. Usah membenci. Dengan Malaysia, aku ada jiwa. Dengan Australia, aku ada cita-cita. Tidak sesekali aku membenci Malaysia di saat aku tinggalkan dan sehingga kini. Cuaca di Malaysia dah seelok-elok dengan fitrah kita sebagai manusia. Makanan di Malaysia semua tak nak kalah. Saudara-mara, kawan-kawan semua mengisi kekosongan. Jika di luar negara, kita akan rasa sunyi. Hanya di temani rakan-rakan sekali sekala.


Malaysia, aku akan pulang.
Suatu hari nanti.

Friday, 28 June 2019

Menyambut Syawal di Rantauan : Aidilfitri di Sydney

Ramai yang beranggapan bahawa beraya di perantauan adalah situasi yang menyedihkan. Let see.. Sedih ke? teroyak sampai rabak ke? haha..

Team Raya Sydney
Sehari sebelum raya tu aku dah call mak aku tanya resipi masak rendang. Ha.. masa di Malaysia tak pernah masak sendiri kan. Sekarang semua kena berdikari masak sendiri kalau teringin nak makan. Nak mencari bahan tu pun satu hal. Aku cari merata jugak lah si lengkuas. Tak jumpa-jumpa pun. Aku ingat macam dah tak boleh masak rendang dah kalau takde lengkuas. Buat sedikit research resipi-resipi rendang dan tanya mak aku, sudahnya aku bantai jer lah apa bahan yang ada pun.

Mudah rupanya masak rendang ni haha. Blend dan campak jer. Ceittt.. kalau tau dari awal boleh jer masak lauk ni hari-hari. Tapi dah kenapa lauk ni yang aku rasa tak boleh masak di hari lain. Hari raya jer boleh. Hehehe.

Lepas rendang, aku masak kuah kacang pulak. Boh daging sikit. Perghh.. mengancam. Jadi lah. juadah di hari raya. Bagi rasa sedikit vibes.

Rendang pertama ku
Kami memang plan nak sewa kereta raya ni. Sewa 3 hari. Kebetulan ikut forecast memang hujan. Jadi husband aku tak kerja lah. Jalan - jalan di hari raya.

Pagi raya 1 Syawal, hujan kemain lagi. Aku ingat dah tak boleh nak ke mana-mana dah. Kami tiga beranak bersiap seperti biasa dan sarapan juadah raya. Bila hujan renyai barulah kami bergerak keluar. Baru teringat, rupanya tak bawa songkok dari Malaysia. Aduhai. Tak cukup segak pulak suami aku. Pakai jer lah snow cap. Musim sejuk kan. Basically kami pakai baju raya tahun lepas. Baju-baju kami tu memang tak pernah pakai sejak dari raya tahun lepas. Baru pakai sekali jer. Baju Wafiya pulak tak muat. Aku cari jugak baju yang sesuai kat dia. Sudahnya aku belikan baju sejuk raya jer untuk dia. Itu jer yang sempat cari. Hahaha. Budak kecik, mana tau apa. Hahhaa.

Destinasi kami ialah Malaysian Hall. Ada jamuan ringan dan boleh bertemu mesra warga Malaysia di sini. Barulah nampak suasana raya dengan pakaian warna warni. Sepanjang jalan dah lah hujan dan rutin warga sini seperti biasa memang tak nampak suasana raya. Umat Islam jer yang sambut raya ni kan. Pak arab sekalian pulak baju diorang sama jer. Tak nampak macam beraya pun. Sampai Malaysian Hall baru nampak meriah. Memang Malaysia sangat win lah kalau sambut Aidilfitri.

Sempat hatiku berdetik, "dah jauh sampai ke sini rupanya aku"

Semasa di Malaysian Hall, kami jumpa kengkawan. Ada pulak yang mengajak pergi main snow pulak. On the spot! ui. Nak gerak malam tu jugak. Last minit plan lah kiranya ni.

Kemudian kami gerak ke Circular Quay sambil berbincang dengan suami tentang pelawaan rakan untuk bermain snow. Perjalanan ke sana akan mengambil masa 6 jam memandu. Rabak. Tapi bila memikirkan Wafiya ada kawan yang sebaya dengan dia (anak kawan kami tu), dan memikirkan kami boleh teman rakan untuk memandu konvoi jadi kami on saja lah. Onn.. Memang teringin juga nak pergi Mt. Perisher Ski Resort tu tapi tak terfikir pulak nak pergi dalam tempoh terdekat.

Selepas capai persetujuan di Circular Quay, kami menuju ke rumah rakan untuk beraya dan menjamu selera. Ini juga adalah peluang untuk berkenalan dengan rakan Malaysia yang lain sebab masa beraya ni lah diorang pun ada jemput kawan-kawan diorang yang lain. Jadi, dapat lah berkenalan dengan orang baru.

Lepas kenyang makan puas-puas kami ke Decathlon, Tempe membeli barang kelengkapan untuk bermain salji. Rasa macam habis dah cerita raya. Ini nak ambil mood main salji. Aku ceritakan di entry lain pulak yer pengalaman main snow ni. 

Sepanjang aku beraya di sini, banyak juga jemputan open house yang aku hadiri. Aku naik bas dan train. Raya kali ni jatuh pada musim sejuk makanya siangnya pendek. Gelap malamnya panjang. Pukul 4 petang dah nak gelap. Aku rasa macam ape lah aku buat ni pi beraya rumah orang sampai gelap malam padehal baru pukul 5 petang. Haha.

Rakan-rakan sebagai ganti buat yang jauh dari keluarga

Bila aku sampai jer di rumah diorang, ramai yang tanya aku naik apa. Aku selamber jawab aku naik bas dan train. Diorang pulak kesian. Aduhai. Tu yang malas nak jawab ni. Ada yang terkejut. Yerlah aku dengan si kecik Wafiya ni. Bagi aku, kami ok jer naik public transport. Yang mana mampu aku pergi jer lah yang aku pergi. Takkan lah aku tak fikir si Wafiya ni. Mestilah dia letih. Sejuk pulak tu.

Ada yang aku pergi 2 open house dalam satu hari. Aku fikir mungkin aku kekenyangan dan tak mampu makan di rumah kedua. Rupanya on the way nak sampai ke rumah kedua tu meletihkan dengan segala train dan bus. Jadi, perut aku lapar gila bila sampai rumah kedua. Bayangkan. Haha. Aku ingatkan mungkin aku tak berapa kenyang sebab layan Wafiya makan. Tapi ada satu hari tu suami aku pun join open house, aku ada banyak masa untuk "me time" makan sorang-sorang, pun masih lapar jugak. Hahha. Wafiya kalau ada daddy dia, mesti nak makan ngan daddy dia. Tak nak makan dengan mommy. Its ok Wafiya. Mommy lagi syok. Haha.

Kebanyakan open house yang aku pergi ialah diorang ni duduk rumah sewa kongsi. Jadi, diorang dapat lah bekerjasama masak-masak satu rumah dan jemput kawan-kawan macam kami ni ha menjamu selera. Nak buat open house ni makan modal juga dan kena korbankan masa. Mostly diroang ni tak tidur malam lah nak buat persiapan. Gigih diorang dalam menyambut dan berkongsi rasa sambutan Aidilfitri. Aku doakan korang murah rezki, dikurniakan kesihatan yang baik dan dipermudahkan segala urusan perjalanan kehidupan di rantauan ini. Amin..... Kenyang aku makan nasi lemak, mee kari, laksa sarawak, bihun sup, mee hailam, lontong. Ya Allah semuanya jadi pandai masak bila jauh dari keluarga.

Mee hailam padu. Chef lelaki.

Menu yang bila makan rasa nak terroyak. Lontong. Alhamdulillah. Syukur dapat merasa.

Laksa Sarawak. First time makan. Sebab excited, tak dan snap dah terus ngap.

Minggu pertama Syawal, ada event dekat rumah aku yang dianjurkan oleh komuniti muslim di sini. Macam ni rupanya cara diorang sambut Syawal. Di parking area ada fun fair. Di sebelah padang pula ada stall jual makanan dan khemah untuk mereka berdendang sayang. Meriah orang Arab sambut syawal. tapi macam biasa, pakaian diorang tak nampak macam tengah beraya. Hehehe. Bila Syawal di musim sejuk, aku dah tak fikir baju belah dalam baju apa. Yang penting, baju luar cukup untuk menampung kesejukan.

Selain songkok, ada satu benda lagi yang aku lupa bawa dari Malaysia iaitu sampul duit raya. Haha. Kelakar. Yang lain bila nak kasi duit raya kat Wafiya sama ada togel ataupun lipat kertas sendiri. Hehe. Balik Malaysia ni aku nak bawa sampul raya banyak-banyak lah ke sini.

Sepanjang raya di sini, aku rasa ok jer sambutan kat sini. Tak de pun drama dan babak sedih-sedih. Masing-masing ada jer hal masing-masing. Mak ayah pun takde lah meratap sayu ketiadaan kami. Diorang pun sibuk beraya. Alhamdulillah. Nasib baik juga lah adik beradik aku ramai. Diorang boleh tolong memeriahkan rumah mak ayah aku di hari raya. Nak call diorang pada 1 Syawal pun susah sebab mak aku masih ada kampung untuk pulang beraya. Confirm takde line dan susah nak buat video call. Aku pulak sibuk nak gi main salji. Tapi seminggu sebelum raya tu adalah bunyi mak macam sedih-sedih sikit.

"kome tak ada, tak de sapa nak tolong pasang langsir, kemas rumah, tolong buat biskut raya" gitulah rintihan seorang ibu. Bukan takde adik beradik lain nak tolong. Tapi semua duduk jauh-jauh. Betul-betul dekat raya baru diorang balik. Macam kami ni dulu duduk Penang, tiap minggu boleh balik Perak dan Kedah gilir-gilir. Sikit-sikit boleh tolong siapkan apa yang patut. Rezki kami dapat pulang selalu di bulan Ramadhan tahun-tahun lepas.

Raya tahun lepas memang kami all out. Buat sehabis baik. Sebab dah tahu yang kami memang tak nak balik beraya bila kami migrate nanti. Nak merasa pengalaman beraya di rantauan.

Begitulah, ramai yang terkorban hasil dari sebuah penghijrahan...




Saturday, 15 June 2019

Jalan - jalan Sydney : Vivid Sydney 2019

Jika di Malaysia pelita dipasang memenuhi perkarangan rumah serata kampung di bulan Ramadhan. Tapi di Sydney, kita ada Vivid Sydney. Meriah berlampu, bercahaya dan bersuara menerangi kota.

Ada 9 precint kesemuanya. Aku cuma sempat menjengah sekitar Circular Quay. Jika anda berkesempatan melancong ke Sydney pada penghujung May sehingga pertengahan June, datanglah ke Circular Quay pada sebelah malam. Anda berpeluang untuk melihat pelbagai idea kreatif insan berbakat menerusi festival bercahaya ini. Anda boleh melihat Sydney Harbour Bridge dan Sydney Opera House di Circular Quay. Jika anda menaiki train, turunlah di station Circular Quay. Atau boleh juga menaiki feri dari Pyrmont Bay.



Bagai menepati tema Aidilfitri, sambutan hari raya kami meriah dengan festival Vivid Sydney. Bermula pada jam 6 petang sehingga 11malam. Jangan risau, ada makanan halal di station Circular Quay. Biasanya aku solat siap-siap di kolej. Kiranya aku pergi selepas habis kelas.

Kenapa start pukul 6 petang? Boleh nampak lampu ke?

-Ya. Pasti boleh. Kerana pertunjukkan ini berlangsung pada penghujung musim luruh sehingga masuknya waktu musim sejuk di mana waktu siangnya pendek. Seawal jam 5 petang lagi kami di sini sudah berbuka puasa. Maghrib masuk pukul 5 petang.

Oleh kerana festival ini pada sebelah malam di musim sejuk, tak jauh aku berjalan. Aku perlu pergi berkali-kali untuk menikmati dari pelbagai sudut. Orang agak ramai di hujung minggu. Jadi, aku berpeluang pergi weekdays. Tak dapat masuk port yang cun macam kat tepi Sydney Opera House tu sebab diorang kasi pelanggan club jer yang boleh masuk. Tapi tak dilupakan juga untuk warga emas dan OKU. Diorang ada tempat khas untuk melihat Vivid Sydney. Much better la dari New Year haritu.


Wednesday, 12 June 2019

Jalan - jalan Sydney : Perisher Ski Resort - Bersalji di Aidilfitri

Sebab tengah excited nak cerita pasal pengalaman ke Mt. Perisher, jadi kita tangguh dulu cerita syawal di rantauan. Hehe.

Syawal kedua kami di sini
Kami memang sewa kereta untuk 2 hari beraya. Senang nak bergerak dan pergi open house rumah kawan-kawan. Check weather memang kerap hujan masa raya nanti. Memang husband aku tak boleh nak buat keje pun sebab cuaca hujan tak menentu.

Pagi 1 Syawal hujan. Kami menuju ke Malaysia Hall untuk beramah mesra dengan orang-orang Malaysia yang menyambut Aidilfitri. Ada jamuan makan-makan dan sesi bergambar. Bila dah jumpa kawan-kawan di sini biasalah panjang akal nyer. Haha. Member ajak pergi main snow kat Mt Perisher. Bukan minggu depan atau bulan depan. Tapi esok harinya. Ajer gilerr.. Haha.

Aku tergamam. Aku fikir duit jer dan risau husband aku tak larat drive 5 jam lebih weh. Kami amik masa sikit untuk berfikir dan berbincang. Sambil-sambil tu kami pergi Sydney Harbour Bridge bergambar dan makan-makan kat rumah member. Kat situ kami kasi confirmation. Onnnzz!

Apa yang membuatkan kami rasa ok jer nak join sebab anak. Anak kami dan anak member lebih kurang sama baya. Duduk sini memang kami excited bila Wafiya ada kawan. Kami suka long journey sebab anak dapat tidur dalam kereta lama-lama. Ada geng untuk Wafiya main snow. Dulu masa pergi Jeju, Wafiya macam quite boring. Soal duit memang kami laki bini malas nak fikir. Layan jer lah. Fikir banyak-banyak mengganggu mood jer. Jadi, kami layannn jer. Husband call car rental untuk extend days.

Lepas makan-makan kat rumah kawan kami terus ke Decathlon. Polisi Decathlon, boleh return barang dalam masa 365 hari. Jadi kami plan, beli jer apa pun. Lepas balik main snow boleh return. Hehe.. Penjimatan yang padu. Kalau tak beli, boleh sewa kat sana nanti. Kat Jyndbyne. Small town sebelum sampai ke Ski Resort tu. Tapi kalau sewa, lepas return. Tak dapat apa lah kan. So, kami plan nak sewa snow boot jer kat sana nanti memandangkan sewa boot agak murah.

Lepas shopping kat Decathlon terus balik rumah. Rehat-rehat. Aku hambat husband aku suruh dia tidur dulu. Kesian kat dia. Nanti dia bukan nak kasi aku drive. Cuak gamaknya. Haha. Jadi, aku suruh dia lena jer dulu toksah pikir banyak. Pukul 2 pagi pada 2 Syawal tu terus kami dua kereta dengan member konvoi terus ke Mt. Perisher. Aku tak tidur pun dalam kereta. Aku suka layan pemandangan dalam perjalanan.



Selalu orang kata yang penting bukan destinasi yang dituju, tapi pengalaman perjalanan tu. Tapi trip ke Mt. Perisher ni bagi aku memang superb ar! Perjalanan dihidangkan dengan pemandangan menarik. Destinasinya pun cantik. Aku suggest kalau korang datang ke sini, stay dulu satu malam kat Jyndabyne. Kami ni gamble. Nak stay bermalam tu kami fikir kemudian. Haha.

Dari Sydney, kami merentasi Canberra. Inilah kali pertama kami keluar another state iaitu from New South Wales ke ACT. Tapi nanti kena masuk balik ke NSW sebab Perisher Valley tu dalam NSW. Haa... gituu... Jalan raya ok. Selesa. Banyak hentian untuk isi minyak, minum kopi. Highway pun takde toll. Selesa. Cuma selepas Canberra tu kena hati-hati lah banyak Kangaroo terkorban di tepi jalan raya. Jangan laju-laju. Risau kangaroo melintas rempuh kereta.

Selepas merentasi Canberra, kita akan menempuhi satu town kecil iaitu Cooma dan selepas itu ialah Berridale dan Jyndabyne. Kami berhenti di Jyndabyne agak lama jugak sebab isi minyak dan sewa kelengkapan kat BP Ski Hire sebelah station minyak BP. Layanan pun baik - baik. Sabar jer melayan kami yang kerap tukar-tukar saiz. Husband aku dan member dia sewa snowboard. Kemain diorang ni. Husband aku teragak-agak jugak nak sewa. Aku cakap takpe lah. Main dan enjoy. Aku layan Wafiya. Kasi can daddy time setelah penat bekerja.

Jyndabyne ni bagi aku memang cantik. Ada tasik. Taman rekreasi. Aku sempat melihat kanak-kanak di sini sedang menunggu bas untuk ke sekolah. Comel-comel belaka. Pipi merah-merah semuanya. Of course lah area ni tak de immigrant. Sape nak duduk banat-banat gini kan.

Satu persatu pemandangan menarik dihidangkan untuk kami. Selepas Jyndabyne terus kami masuk ke pintu National Park dan bayar entrance fee sebanyak $17 per car for 24 hours.  Selesai bayar entrance fee tu terus nampak salji di tepian jalan dan lama kelamaan bukit-bukit yang dipenuhi salji. Ya Allah. excited gila rasa dan sangat cantik. Hari yang kami pergi tu merupakan hari terrakhir untuk tidak memakai chain. Boleh semak dekat ski hire yang kita pergi tu. Diorang dah cakap harini tak perlu pakai snow chain. Kalau tak, kena keluar duit lagi lah untuk sewa snow chain.

Pintu masuk ke Perisher
Kawasan parking masih banyak kosong. Kami bersiap-siap memakai kelengkapan di dalam kereta. First time aku turun, angin kuat terus aku melompat masuk kereta semula. Sejuk gila. Kawan kami siap bawang ketupat nasi impit lagi dengan kuah kacang dan ayam masak kicap. Kami bersarapan di cafe yang disediakan. Boleh jer bawa makanan dari luar. Tiada halangan.

Kami bawa bekalan makanan dan makan di cafe

Ada juga kedai kebab di sini. Halal di makan
Masa nak menapak ke cafe tu suami aku rasa snowboot dia ketat. Mula lah perasaan dia kelat. Nak pegi tukar, kena drive lagi setengah jam. Takkan nak biar jer pakai ketat macam tu tak syok untuk meluncur snowboard nanti. Akhirnya suami aku akur dan turun ke Jindabyne semula untuk menukar snow boot setelah dipujuk. Yerlah dah bayar sewa mahal-mahal, tak dapat main dengan selesa pulak rugi nanti. Sementara tu boleh lah aku suap  Wafiya makan. Kasi dia makan kenyang-kenyang baru syok dia main.

Selesai semua makan dan suami aku pun balik dari tukar boot, kami mula turun padang. Aku dan anak-anak layan toboggan. Seronok pulak meluncur laju. Suami aku warming up practise sikit-sikit dan biasakan diri meluncur dengan snowboard. Bukan senang rupanya. Dah lah berat. Lagi sekali suami aku dapat identify snowboard dia tak kena dan dia bandingkan dengan snowboard kawan dia. Rupanya snowboard ada side. Kita kena identify kita selesa kanan kita di hadapan atau belah kiri sebab kaki hadapan kita (kiri atau kanan) lah yang akan memulakan peluncuran. Banyak kali lah suami aku jatuh gedebuk-gedebuk.

Bukan selalu dia mintak ambil gamabr dia
Bila kawan kami stop main snowboard, suami aku try pinjam board dia barulah suami aku berjaya meluncur laju. Tapi satu hal lagi, tak reti stop. Maka dijatuhkan lah badan dia untuk berhenti meluncur. Kalau tak, mau langgar segala benda. Haha. Wafiya seronok main dengan kawan, buat snowman. Siap pegang sudu garfu lagi. Dia ingat ABC ke ape. Meregek la dia dengan kawan dia main snow. Bukan dia heran pun sejuk-sejuk.

Kecik-kecik lagi dah pegang snow
Kami yang mak mak dan bapak bapak ni pun tak tahan sejuk. Kami masuk ke cafe. Tinggal Wafiya dan kawan dia masih bermain salji sambil dipantau oleh kami dari dalam cafe yang berkaca. Sedar tak sedar rupanya diorang meluncur toboggan sendiri. Siap sengih-sengih dan lambai-lambai kami berempat di dalam cafe. Tapi semacam pulak kami tengok, makin laju meluncur turun. Kami berempat tangkas bangun bila pengakhirannya mereka jatuh ke bawah di ruang meja makan luar cafe. Tapi kami tak nampak macam mana diorang jatuh sebab terlindung di sebalik tiang di belah kiri kami. Masa kami dapatkan diorang, dua si kecil ni tengah memanjat bangun ke atas. Mujur tak terhantuk meja ke apa. Ya Allah, risau sungguh. Tu lah. Bila seronok main.

Kami bersiap-siap untuk pulang jam 5 petang. Gelap macam dah malam. Padahal baru pukul 5 petang. Kami teragak-agak juga untuk bermalam di Jindabyne atau tak. Sambil lepak di cafe tu ada juga cari penginapan let say tak larat drive balik ke. Mostly hotel fully book. Makanya kami memandu perlahan-lahan juga untuk pulang. Sambil tu kami singgah di ski rental itu semula untuk return barang-barang yang disewa. Doploh kali kami berhenti di hentian rehat. Memandu dalam gelap malam pulak tu. Kerja gila sungguh. Hehe.

Return barang-barang sambil buat havoc.

Keesokan harinya barulah kami pulangkan kereta dan return barang di Decathlon. Sepanjang trip ni ada benda yang boleh dijimatkan lagi dan ada perkara untuk penambahbaikan di masa akan datang. Kawan aku ramai yang dm ajak aku bawa diorang pula. Memang terbaik lah aku boleh buat kat diorang sebab aku learn banyak dari this trip. 

Bila duduk di luar negara, yang seronok tu pergi jalan-jalan. Kos perbelanjaan untuk pergi jalan-jalan dah terasa murah. Terasa macam aku pergi jalan-jalan tak balik-balik pulak. Sewaktu awal sampai ke sini aku terasa risau. Aku tak bekerja dan tak mempunyai pendapatan. Aku risau aku tak berpeluang untuk jalan-jalan dan menjelajahi Australia. Tapi Alhamdulillah, rezki itu ada. Bersangka baik lah kepada Allah. Niat yang betul disertai dengan azam yang kuat, pasti dapat.



10 Tempat Membeli-belah Wajib di Sydney, Australia.

1. Chemist Warehouse Orang Malaysia kalau sebut Chemist Warehouse pasti naik gila. Mana tidaknya, di sinilah lubuk shopping perfume dan ...