Wednesday, 29 January 2020

Urusan Sekolah Anak di Sydney, Australia - Part 3 : Yuran Sekolah

Sambung cerita lepas hantar borang ke NSW Education Department. Kali ini cerita tentang proses teknikal untuk sekolahkan Wafiya.



Selepas NSW Education Department terima borang kami, kami di cas sebanyak $110 untuk processing fee. Kemudian pihak mereka akan proses permohonan "Authority to Enrol". Diorang akan tengok jenis visa parents untuk menentukan berapa yuran yang dikenakan.

Part ni paling berdebar dan kena belajar terima hakikat. 😭 Yuran Wafiya adalah sebanyak $9800 per year untuk kindergarten. Itu adalah kos yuran yang perlu dibayar kepada NSW Education Department. 

Seperti yang aku ceritakan dalam post sebelum ini, umur Wafiya dah kena ke kindergarten. Oleh kerana Wafiya akan berumur 5 tahun pada tahun 2020, dan Wafiya dilahirkan sebelum 31 July, makanya Wafiya dah kena ke sekolah walaupun umur dia baru 4 tahun beberapa bulan. 

Kalau lahir selepas 31 July, boleh bersekolah mengikut tahun seperti di Malaysia iaitu 6 tahun tadika, darjah 1 ketika berusia 7 tahun. 

Tapi sebab Wafiya lahir sebelum 31 July, makanya Wafiya sekolah awal setahun. Bermakna Wafiya akan masuk Year 1 pada umur 6 tahun. 

Aku mungkin boleh tak sekolahkan Wafiya lagi buat masa ini JIKA visa kami masih ada. Disebabkan visa tamat December dan kami decide nak stay lagi, jadi untuk apply visa baru, makanya aku kena enrol kan Wafiya ke sekolah menurut syarat immigration.

Ini yuran di sekolah kerajaan. Primary School. Wafiya bersekolah kindergarten di public school. Sekolah rendah bersama murid year 1, year 2 and so on.. gitu.

Aku dikategorikan dalam VET sector, so yuran Wafiya $9800 untuk 1 year Kindergarten

Untuk lihat anak kita entitle fee waived atau tak. Aku dalam kategori subclass 500 Vocational and Training sector.

Kami diberi pilihan untuk bayar sekali langsam $9800 ataupun secara dua kali bayaran. Aku pilih dua kali bayaran. So, aku bayar $4900 untuk setengah tahun (satu sem).

Pihak NSW Education department akan mengeluarkan surat COP (Confirmation of Placement) yang menyatakan Wafiya berjaya didaftarkan di bawah state education dan confirmation sekolah pilihan. Antara kita dengan pihak sekolah, hanya perlu bayar school levy sebanyak $80. Uniform kena beli sendiri. Lain sekolah, lain uniform ya. Tak sama seperti di Malaysia.

"Pesanan buat sesiapa yang berhajat untuk berhijrah, yang mempunyai anak bersekolah, dokumen COP diperlukan oleh pihak immigration. Umur wajib anak ke sekolah pun berlainan dengan Malaysia. So, kena siapkan duit yuran anak sebelum submit visa application".

Ramai yang ingin berhijrah tapi mempunyai kekangan kewangan tambah lagi yang mempunyai anak 2 atau 3 orang. Impian terkubur begitu sahaja. Ini kami baru ada Wafiya seorang. Selain yuran, kos insuran juga perlu disediakan. Tiada insuran, tak lengkap lah permohonan visa dan tak boleh submit.

NSW Education Department adalah state education kami kerana kami tinggal di New South Wales. Berlainan state, berlainan harga yuran. Difahamkan yuran untuk Western Australia lebih mahal. Tetapi depends pada jenis visa parents. Di New South Wales, parents yang study Phd diberi fee exemption for child school.
 
Semua maklumat boleh didapati di website state education masing-masing. Aku akan rumuskan fee exemption condition mengikut jenis visa pada post akan datang. Harga yuran mengikut berlainan state. Bermaksud, kalau tinggal di Sydney, state education ialah New South Wales. Kalau tinggal di Melbourne, state education ialah Victoria. Kalau tinggal di Perth, state education ialah Western Australia. Dan aku nak ingatkan, antara ke semua state ini ialah berlainan cara, proses dan harga yuran. Tak sama. Sydney, Melbourne dan Perth tak sama harganya.

Harap maklumat di atas sedikit sebanyak membantu bakal penghijrah untuk membuat persediaan di masa akan datang.

"Berhijrah dengan menggunakan student visa sangat memerlukan komitmen yang banyak tambahan lagi jika bawa anak bersama."

Di sebalik kegirangan Wafiya menyarungkan uniform sekolah, terselit bayangan seorang daddy yang rajin bekerja untuk membayar yuran puteri kesayangannya ðŸ˜Ē

Tuesday, 28 January 2020

Urusan Sekolah Anak di Sydney, Australia - PART 2 : Parents Seminar

Ada tiga sesi antara pihak sekolah dgn parents. Sebab aku daftar lambat, sempat pegi satu seminar jer.

Bermula dengan sesi pendaftaran, Wafiya dibawa oleh buddy untuk ke classroom. Wafiya didedahkan dengan persekitaran kelas kindergarten yang sebenar.Manakala parents masuk ke dewan untuk sesi seminar. Ada jamuan ringan untuk parents. Minuman jus, teh, biskut dan kek lapis Sarawak.




Aku duduk di bahagian hadapan. Siap bawa pen. Tekun menulis apa yang aku dengar dalam sesi taklimat. Dalam aku kusyuk dengar taklimat, aku toleh ke belakang. Rupanya aku sorang jer yg menulis. Mak mak yang lain tangan silang peluk tubuh.


1. Speech Pathology

Taklimat pertama dimulakan dengan speech pathology. Pihak sekolah menjemput speech therapist dari pihak luar. "We teach sound, not alphabet" kata beliau. Kalau sound tak betul, nanti ejaan pun tak betul. Pentingnya sound development dan language development dalam perkembangan anak-anak. No problem kalau anak bercakap dua bahasa iaitu bahasa inggeris dan bahasa ibunda katanya. Parents diberi kesedaran supaya lebih alert jika anak mengalami masalah speech delay. Beliau juga mewar-warkan bahawa kanak-kanak di Australia diberi insentif 5 sesi untuk berjumpa dengan therapist. Sememangnya peluang ini rugi jika tidak digunakan. Therapist turut memberitahu antara punca anak speech delay ialah disebabkan penggunaan gadget secara berlebihan dan kurang eye contact dengan ibu bapa which is lead to communication breakdown.

2. Reading

Jika sebelum ini parents diberi kesedaran melalui brochure tapi kali ini pihak guru pula menerangkan dengan lebih jelas kepentingan membaca. Sebagai ibu bapa, kita berperanan untuk peruntukkan masa untuk bacakan buku kepada anak-anak. Sebelum memulakan pembacaan, tanya soalan kepada anak, buku ini tentang apa, beri peluang kepada anak untuk terangkan cover buku tersebut menggunakan daya kreativiti mereka dan habiskan bacaan dengan beberapa soalan ringkas untuk menguji kefahaman. Pihak guru juga menekankan peranan parents supaya bawa anak consults dengan speech therapist lebih awal, bukan serahkan bulat bulat kepada pihak sekolah untuk mendidik anak sehingga pandai membaca. Ianya perlu bermula dari rumah. Pihak guru khuatir jika anak ketinggalan dalam menyebut phonics dan mengeja serta akan lewat membaca.

3. Counting

Guru menunjukkan hasil kerja anak murid kepada parents dalam pembelajaran counting. Bukan menghafal. Mereka perlu faham makna di setiap number. Sebagai persediaan anak-anak sebelum menginjak sesi persekolahan, parents kena kreatif dengan mengaitkan persekitaran dan penomboran.

Ibu bapa yang hadir. Majoriti di sini muslim

Selepas sesi taklimat, aku ke classroom menjemput Wafiya pulang. Sempat berkenalan dengan warga Indonesia yang merupakan permanent resident di sini. Dan aku ambil kesempatan untuk spend beberapa minit melihat persekitaran sekolah.

Wafiya tunjuk sticker yang teacher bagi. Aku lihat budaya memberi sticker kepada anak-anak di sini sangat menular. Any achievement or accomplishment yang diorang buat, pasti dapat sticker. Hal ini nampak simple tapi memberi impak besar kepada anak-anak. Sticker jer pun Wafiya excited.

Semasa sesi pendaftaran tadi, sempat aku lihat kantin Wafiya. Tak semeriah kantin sekolah di Malaysia. Tiada bangku dan meja serta kurangnya kepelbagaian juadah. Aku tak pasti kt mana cikgu cikgu makan. Aku dapati banyak bubbler disediakan demi menggalakkan anak-anak minum air banyak. Dalam office, di perkarangan sekolah, di kantin aku selalu terdengar cikgu pesan kepada anak murid supaya jangan lupa minum air. "Drink a lot of water, buddies" pesan guru. Amboi. Buddies panggil nyer.

kantin sendu sekolah Wafiya

Di sudut lain pula, aku lihat anak-anak menyiapkan diri dengan pakaian renang. Aku tanya nak pergi mana since aku tak nampak swimming pool di dalam sekolah. Rupanya setiap minggu ada kelas renang bagi murid Year 2 di swimming pool city council. Mereka menaiki bas yang disediakan dan dibimbing oleh guru pengiring. Aktiviti ini adalah di dalam waktu sekolah. Bukan sesi petang mahupun hari cuti. Australia kaya dengan kepelbagaian pantai dan swimming pool. Jarang jumpa anak2 yg tak pandai berenang. Aku yang dewasa ni pun duduk tepi jer sebab tak pandai berenang. Budak lain celepuk celepak pandai berenang.


siap - siap nak pergi swimming

Begitulah pengalaman aku enrol Wafiya ke sekolah. Tak terfikir pula yang pihak sekolah rajin jemput speech therapist luar. Aku tak pasti di Malaysia bagaimana sebab aku tak ada pengalaman. Inilah yang aku dapat ceritakan senario sistem di sini.

Sambung kisah yuran Wafiya pulak...

Monday, 27 January 2020

Urusan Sekolah Anak di Sydney, Australia - PART 1 : Enrolment

 THROWBACK November lalu...

"Eh... Berapa umur Wafiya skrg?"

"Baru 4 tahun 4 bulan kalau ikut bulan ni." jawabku.

"Tahun depan dia 5 tahun kan? Dia lahir bulan berapa?"

Aku jawab, "10 July 2020 baru 5 tahun. Kenapa yer?"

Kawan aku balas lagi, "Eh Nana. Dia kena sekolah dahla tahun depan."


Aku tersentak. ðŸ˜ē Teringat yg rancangan aku dulu tergendala sebab nak hantar ke day care depan rumah ni $100 per day. Disebabkan mahal, aku kuburkan niat utk hantar ke mana2 selagi umur dia belum 6 tahun utk ke tadika.

"Tapi Wafiya baru 5 tahun. Wajib ke pergi sekolah?"


"Australia lain, nana. Sini cut off 31 July. Wafiya lahir 10 July. That means 10 July 2020 dia turns 5 dah wajib ke tadika awal tahun 2020. Umur dia 6 tahun nanti dia masuk Year 1. Sini awal, Nana. Sepatutnya sekarang dah kena enroll siap2. Kalau penuh, masuk dalam waiting list. Lagi lambat."

Aku mula menggelabah. "Habis tu aku kena buat apa ni?". Aku mula teringatkan jadual vaksin Wafiya tertangguh gara2 tak jadi ke day care bulan September lalu. Duduk jauh dan luar kebiasaan kita di tanah air buat aku jadi blur tak tau nak mula dari mana.



Berjalan kaki ke sekolah Wafiya. Permukaan mendaki.

Dalam kesibukan aku prepare PTE dan persiapan visa, aku terlepas pandang persekolahan Wafiya. Hidup di tanah asing, semuanya kena buat sendiri. Alert sendiri. Mujur ada kawan yg suddenly tanya umur Wafiya. Aku ingatkan 6 tahun baru wajib ke tadika. ðŸ˜Ģ

Keesokan harinya, aku buat appointment klinik dan lengkapkan vaksin mengikut syarat NSW Health. Apa-apa hal, sattlekan vaksin dulu, senang. Kemudian aku call sekolah yang terdekat untuk dapatkan maklumat lanjut.

Dalam perbualan telefon, pihak sekolah confirmkan umur Wafiya terlebih dahulu dan alamat rumah. Jika alamat berada dalam buffer sekolah, boleh daftar di sekolah tersebut. Aku pilih public school yang jaraknya hanya berjalan kaki dari rumah. Wafiya akan ke Kindergarten di primary school berhampiran, which is big school for her.

Aku dapati wujud perbezaan istilah Kindergarten mengikut berlainan state. Di New South Wales, kindergarten ialah tadika sebelum memasuki Year 1. Manakala di Victoria, pre-school ialah tadika sebelum memasuki Year 1. Ini yang aku faham selepas bertukar pendapat dengan rakan-rakan berlainan state. Walaupun di bawah satu negara, Australia mempunyai peraturan berlainan mengikut state.
  

Aku ke pejabat sekolah dan bawa beberapa dokumen penting antaranya ialah passport, visa, offer letter, AIR (Australia Immunisation Record) dan rental agreement untuk urusan pendaftaran. Dokumen tu mewakili point yang melayakkan untuk pendaftaran. Kalau tak cukup dokumen, means tak cukup point, ada masalah nanti nak enrol.

Actually, sebelum pergi ke pejabat, aku dah usha kat website sekolah dan New South Wales Education. Dah isi borang tapi lupa print out. So, aku kena isi manual lagi sekali di pejabat. Di Australia ni, maklumat di website sangat reliable. Memang boleh diharap dan up to date. Aku underestimate sebenarnya. Ingatkan borang yang aku download dari website tu bukan dia. Rupanya memang yg itu.

isi borang

Kena isi dua borang. Satu borang enrolment sekolah. Satu lagi borang NSW Education Authority to Enrol. Principal sekolah akan cop dan sign borang Authority to Enrol dan parents kena pos ke pejabat NSW Education di Wollongong. Dalam masa yang sama, aku ada scan dan sekali lagi hantar by email sebab aku risau dokumen hilang di tengah jalan ke apa. Anything kena ada back up. Sangat pantas diorang buat kerja. Laju jer reply email.

Admin office ada kasi borang nak assign anak ke religious class. Bagusnya. So, aku assign Wafiya ke Islamic class. Ada satu lagi borang consent untuk parents isi jika bersetuju membenarkan pihak sekolah ambil gambar anak-anak untuk kegunaan website dan majalah sekolah.

Lepas siap isi borang dan sign segala macam dokumen, admin kasi satu bag starter pack ðŸĪŠ banyak oi. Kalau mother-mother yang otai dan memang penduduk sini, biasanya tak hairan sangat dengan segala info yang diberikan. Tapi aku ni dah lah newbie mother, bukan asal penduduk sini pulak tu. Segalanya baru bagi aku. Ada baiknya aku baca semua untuk aku fahamkan syllabus dan budaya persekolahan anak di sini.

Starter pack jer pun dah 1 bag

Antara maklumat yang diberikan dalam starter pack :

1. Reading
Budaya membaca di Australia sangat dititikberatkan sejak anak-anak masih kecil. Dalam starter pack ini, parents disaran untuk bacakan buku kat anak. Selain spend quality time antara ibubapa dan anak, anak-anak juga dapat enrich their vocabulary melalui pembacaan. Ini telah menjadi kebiasaan dan rutin kami dengan Wafiya. Oleh kerana library hanya 300 meter menapak dari rumah, kami kerap ke library pinjam buku dan setiap malam aku akan bacakan buku kat Wafiya. Kadang-kadang daddy bacakan. Wafiya pun boleh faham dan fokus cerita yang kami bacakan. Setiap kali aku bacakan buku kat dia pasti aku akan tanya beberapa soalan ringkas untuk uji kefahaman dia. Dan kadang aku soundskan phonetic ringkas dalam buku tu. Bagi dia kenal letter, words and how it sounds. Dalam starter pack ini juga ada sebuah buku cerita kisah seekor koala bernama Daisy memulakan persekolahannya. Kesimpulannya, aktiviti membaca sangat penting di sini.

Kepentingan membaca dipupuk sejak awal lagi

2. Counting
Counting bukan sekadar anak hafal 0 until 10. Anak kena faham 2 tu berapa. 4 tu berapa. Dalam brochure ni, parents disaran untuk kaitkan persekitaran dengan number. Contoh, suruh anak tunjuk berapa fan dalam rumah, berapa door dalam rumah, benda apa yg ada 3, benda apa yg ada 4. Gitu. Fun kan? Fun learning in counting amat ditekankan di sini.

Contoh hasil kerja counting. Kreatif anak2 ni

3. Phonetics
Parents diberi jadual mengikut minggu untuk anak-anak familiar dengan certain words. Dalam brochure ni, disediakan link website untuk ajar anak-anak menyebut huruf mengikut phonetic. Ini sangat penting demi membolehkan anak-anak membaca dan menyebut perkataan. Kalau cara aku, aku buka website tersebut dan buka youtube. Wafiya cepat tangkap dan aku pun turut belajar sama sebab nanti aku yang nak ajar dia kalau dia tak ingat.

Benda ni penting. Kalau tak boleh sebut, tak boleh nak blend untuk belajar membaca


4. Speech pathology
Brochure ini create awareness to parents untuk menilai kebolehan anak dalam bercakap. Jika didapati bermasalah, ada beberapa link website untuk parents bawa anak dapatkan consultation dari speech pathology.

5. Road safety
Kesedaran pemakaian child car seat terdapat dalam starter pack ini. Kami diberi poster mengukur ketinggian bagi menentukan jenis child seat yang sesuai. Untuk pejalan kaki, interactive awareness diberikan supaya berhati2 semasa melintas dan sentiasa memegang tangan di jalan raya. Terdapat satu sistem di sekolah ini bagi melancarkan traffic semasa hantar dan ambil anak di sekolah menaiki kereta iaitu Kiss&Drop. Bagi yang menaiki bas pula, diberi maklumat untuk mendaftar Opal Student Card dan pelajar diberikan tambang percuma semasa sesi persekolahan.

Road safety awareness pun dah satu bag

6. Parents guide
Attendance ditekankan dan kesedaran akibat lewat ke sekolah juga dijelaskan. Every minutes count! Ketidakhadiran selama 8 hari dalam setahun digambarkan seolah-olah missing pembelajaran selama setahun! Omakk! Parents juga wajib menyediakan lunch box untuk anak-anak ke sekolah. Aku dapati bahawa sekolah ini tidak mempunyai fasiliti kantin yang lengkap seperti di Malaysia. Tiada bangku dan meja disediakan di kantin. Anak-anak makan lunch box yang dibawa di perkarangan sekolah seperti lepak di taman.

Aku baca tiap muka surat ni hehe

7. NSW Education
Dalam buku panduan NSW Education diterangkan syllabus pembelajaran anak-anak di sekolah. Sebagai newbie kat sini, memang aku baca semua maklumat. Nak tau juga apa yang diajar di sekolah. Apa beza dengan Malaysia? Tapi macam mana nak compare dengan syllabus di Malaysia? Kalau sesiapa ada maklumat tentang syllabus di Malaysia, boleh kongsi ya. School terms calendar date juga diberikan sebab school break berlainan date mengikut state.

cam ni lah kot syllabus depa

8. School information book.
Maklumat berkaitan sistem pentadbiran sekolah, uniform, lagu Advanced Australia Fair, lagu sekolah, barisan guru, dan peraturan sekolah.

9. Crunch & Sip
Bukan sahaja lunch box kena bawa, malah sesi Crunch & Sip pun kena bawa bekal. Basically ada dua jenis bekal kena bawa setiap hari. Crunch & Sip dan lunch. Crunch & Sip ni kena bawa sayur atau buah-buahan dan dimakan waktu recess. Anak-anak makan bekalan yang dibawa di sekitar sekolah. Tiada meja dan bangku di kantin.

Panduan untuk bekalan Wafiya ke sekolah

10. Uniform sekolah
Pihak sekolah memberi maklumat di mana untuk beli pakaian sekolah anak-anak. Setiap sekolah berlainan uniform. Setiap uniform dijual di satu warehouse.

11. Library bag
Wafiya diberikan tote bag berwarna merah dan perlu dibawa setiap hari Rabu. Wajib untuk anak-anak memilih buku di library sekolah untuk pinjaman dan dibawa pulang ke rumah. Sekali lagi kita nampak penekanan tentang pentingnya amalan membaca.

Depa punya keseriusan membaca tu tak boleh dipermainkan

12. Payment envelope
Setiap bayaran contohnya school camping atau mana-mana lawatan yang memerlukan bayaran, parents akan masukkan duit ke dalam satu envelope khas dan dimasukkan di dalam peti di pejabat sekolah.

13. Absentee note
Parents diberikan absentee note kosong untuk diisi jika anak tidak hadir ke sekolah.

14. Countdown big school
Countdown activities selama sebulan sebelum sesi persekolahan bermula diberikan buat parents sebagai panduan. Sangat penting bagi aku. So, melalui countdown ini, serba sedikit membantu aku mempersiapkan Wafiya dengan aktiviti seperti mengenali phonetics, counting, belajar tulis nama sendiri, belajar melukis basic2, cara pegang pensil dengan betul.

Sangat berguna bagi aku sebagai panduan

15. Jadual seminar for parents
Parents perlu hadir seminar persediaan anak-anak ke sekolah. Ada tiga sesi. Disebabkan aku daftar lewat, aku dapat hadir satu sesi jer. Ni aku cerita kat post lain pula.

"You looks overwhelming" kata admin office.

Memang pun. Banyak sungguh maklumat nak kena hadam. Aku perlu allocate masa untuk baca semua maklumat ni. Aku rasa aku dah cerita lebih terperinci. Penting untuk simpanan aku dan rujukan buat ibu bapa yang bakal berhijrah ke Australia.


Sambung cerita parents seminar dan yuran Wafiya pulak...

Saturday, 18 January 2020

Mentaliti orang kita terhadap Child Car Seat

Rasa sedih baca komen orang kita apabila Malaysia mengenakan peraturan mewajibkan penggunaan baby car seat apabila menaiki kereta. Apabila dikenakan saman, dikatakan Malaysia buat duit.

Apa lah sangat peraturan mudah macam tu.

Australia ni lagi ketat peraturan di jalan raya. Setakat baby car seat tu memang lama dah wajib. Di Australia, pemandu tak boleh pegang handphone. Orang sebelah tak boleh main handphone. Pemandu tak boleh hon kawan jika berselisih di jalan raya. Tak boleh memandu laju. Tak boleh memandu perlahan. Kena ikut kelajuan yang ditetapkan. Slow sangat pun kena saman! Keluar tangan ikut tingkap pun tak boleh. Kereta kotor sangat pun kena saman.

Setakat peraturan pemakaian child car seat tu pun korang dah panas hati. Cuba tengok kat sini pula macam mana.

Kalau nak kata Malaysia buat duit, Australia ni, kutip kerang lebih 50 biji pun kena saman.

Menaiki bas dua tingkat. Jalan ini hanya untuk bas sahaja.
Fikir rasional lah kawan-kawan.

Peraturan ini demi kebaikan nyawa anak kalian juga. Cuba fikir secara waras dan ilmiah. Bukan dengan perasaan benci yang meluap luap.

Zaman semakin maju, tapi mentaliti kita masih mundur. Malu!

Itu baru suruh pakai child seat dah marah-marah. Inikan pula kalau wajib semua beli insuran. Tak tau lah bagaimana.

Rata-rata yang marah sebab mempunyai anak yang ramai, tak muat kereta. Kalau di luar negara seperti Australia, kebanyakan daripada mereka mempunyai anak seramai dua atau tiga orang. Kalau anak ramai, kereta mesti besar. Kebanyakan mereka juga menggunakan kenderaan awam.

Budaya kita mempunyai anak ramai dan servis kenderaan awam masih belum di tahap yang membanggakan.

Pendapat aku, takkan nak tunggu penambaikan pada public transport baru nak mewajibkan penggunaan child seat? Takkan nak tunggu purata bilangan anak menjadi dua atau tiga baru nak mewajibkan penggunaan child seat?

Peraturan traffic light di sini ada sedikit perbezaan.

Cuba terima dengan hati terbuka. Pembaharuan dan kemajuan bukan boleh dilakukan serta merta. Ianya mengambil masa. Sedikit demi sedikit kemajuan jika diterima, lambat laun negara kita boleh jadi lebih maju. Macam mana nak maju kalau setiap isu kita cepat melatah. Sentiasa negatif.

Sepatutnya kita patut ada kemampuan berfikir dari awal lagi. Sebelum kerajaan mengenakan peraturan child seat lagi. Sepatutnya kita perlu cuba praktikkan lebih awal. Itukan demi keselamatan anak-anak.

Dalam kita sibuk memangkah kebaikan, apa kata kita munasabah diri kita. Kita ni ke arah mencari kebaikan atau ke arah yang cepat melatah?

Bangun Malaysiaku! Bangun!


Sunday, 5 January 2020

Australia Bushfire Crisis

Sudah beberapa bulan sebenarnya Australia gempar dengan keadaan bushfire yang kian merebak. Tapi baru sekarang Malaysia nak terkejut. Baru viral sana sini. Kebakaran seluas 5juta hektar baru Malaysia alert akan hal ni.

Beginilah keadaan siang semasa bushfire berhampiran Blue Mountain berlaku.
Musim panas di Australia bermula pada bulan December hingga February. Tapi, belum pun masuk musim panas lagi dah awal-awal berlaku kebakaran iaitu semasa di musim bunga. Bermaksud musim bunga lagi dah panas sehingga menyebabkan kebakaran. Jika dibandingkan tahun lepas, musim bunga banyak menerima hujan. Wet weather. Tapi kali ini musim bunga sangat panas. Ada bunyi yang menyatakan ini angkara manusia. Tapi ianya hanya khabar angin dan tiada fakta sahih.

Bushfire yang dasyat. *gambar dari google

Australia panas dan kering memang mudah berlakunya kebakaran. Kalau korang roadtrip di kawasan luar bandar, pasti akan ternampak sign board warning yang memberitahu level possibility fire warning. Itu biasa. Yang luar biasanya ialah kebakaran berlaku seawal musim bunga iaitu sebelum menjelang musim panas. Bayangkan bagaimana nak menghadapi krisis ini lagi sebulan lebih tempoh lamanya.

Mengikut forecast, tiada kemungkinan hujan akan berlaku dalam masa terdekat di mana keluasan kebakaran kian bertambah. Jika ada pun cuma shower. Tidak cukup untuk memadam api kebakaran. Hujan yang lebat berpanjangan dan berlarutan beberapa hari baru cukup untuk meredakan kebakaran which is tiada dalam forecast.

Menurut pengalaman aku di Sydney, berlaku dua kali jerebu teruk di bandar Sydney di mana masa tu kebakaran teruk berlaku di kawasan berhampiran iaitu 2 jam jarak memandu dari Sydney city. Jerebu yang teruk yang tak pernah aku alami. Langit oren di siang hari bagai berada di planet lain. Siang berwarna oren segala. Gelap. Even tutup tingkap pun bau asap kuat. Jerebu teruk di Sydney city adalah semasa kebakaran di kawasan berhampiran Blue Mountain. Firefighters berhempas pulas menyelamatkan kawasan tersebut kerana dikhuatiri merebak hingga ke Three Sisters iaitu tempat tumpuan pelancong yang menjadi kebanggaan Sydney. It is world heritage.

Kebakaran di sekitar Blue Mountain adalah yang berhampiran sekali dengan rumah aku dan Sydney City. Lain-lain kawasan adalah sangat jauh dari kawasan rumah aku. New South Wales menghadapi kawasan kebakaran kawasan yang paling luas jika dibandingkan dengan state yang lain. Dari utara New South Wales, ianya merebak ke bawah sehingga ke ACT dan sempadan Victoria. Dalam masa yang sama ia berlaku di Kangaroo Island, South Australia.

Krisis bushfire ini tidak pernah terpadam secara keseluruhannya. Ianya merebak dari satu kawasan ke kawasan lain. Ia mudah merebak dibawa angin. Apabila angin meniup, ia membawa serpihan daun yang terbakar dan daun tersebut hinggap ke kawasan lain dan berlakunya kebakaran di kawasan baru.

Beginilah api dibawa angin lalu kebakaran merebak ke kawasan lain. *gambar dari google

Seperti yang Malaysia lihat dalam berita dan artikel di internet, ya. Banyak haiwan telah terkorban, rumah musnah dijilat api, snow resort yang pernah aku pergi dulu pun habis semua terbakar. Seperti yang kita maklum, Australia sangat memelihara haiwan dan hutan. Apabila ini berlaku, ianya sangat memberi impak yang besar bagi netizen disini. Firefighters terkorban semasa meredakan kemarakkan api, kereta bomba hangus terbakar dan pelbagai insiden yang menyayat hati selama beberapa bulan ini.

Selwyn Snow Resort semasa aku pergi September lalu

Selwyn Snow Resort kini selepas dijilat api. *gambar dari Fb page Selwyn Snow Resort

Sebelum

Selepas.

Aku dapati amat sukar untuk mendapatkan face mask di sini. Aku cari merata semua sold out dan stock akan sampai lagi seminggu. Harga facemask pun sangat mahal. Dulu masa aku kerja di kilang face mask tu buat pakai buang jer. Sedih pulak aku rasa. Dulu dibuang-buang. Sekarang nak dapat pun susah. Aku memang duduk rumah jer masa jerebu. Nak pergi tengok firework on New Year pun aku tak tergamak bila membayangkan ada insan lain sedang berhempas pulas meredakan kebakaran. Mujur tahun lepas aku dah pergi dan merasai sambutan tahun baru di Sydney Harbour Bridge. Sebab aku tak pasti akan sambut new year tahun ni lah aku pergi tengok firework tahun lepas.

Sekeping $6 di Pharmacy Priceline

Sekarang sangat susah nak dapat hujan hingga level takungan air sangat rendah. Fire ban dan water restricted dikuatkuasakan. Dilarang menyiram pokok sesuka hati, ada waktu tertentu dan dikehendaki menggunakan bucket untuk siram pokok. Tak boleh guna hose dan basuh kereta sesuka hati. Andai tertangkap, saman dikenakan sebanyak $220. Tapi kalau kereta terlalu kotor pun kena saman juga 😑

Water restriction. *gambar dari NSW website




Begitulah senario sekarang. Terima kasih kawan-kawan yang bertanya khabar. Nampaknya kalian alert dengan fire crisis yang berlaku di Australia. Kalau di Malaysia dulu, aku sembang membawang mengisi masa lapang. Apabila tinggal di sini, nampaknya soal berapa suhu setiap hari lebih menarik untuk aku beri perhatian. Pengalaman tahun ini lebih mencabar dari tahun lepas.

Treasure the moment!




Tuesday, 17 December 2019

Medical Check Up di Australia : BUPA Medical service

Ini merupakan kali kedua pengalaman kami sekeluarga buat Medical check up untuk permohonan visa. Pertama sekali semasa di Penang. Kali ni kami merasa pengalaman buat medical check up pula di Australia. Juga untuk visa.

Dulu aku buat medical check up di Malaysia semasa nak apply visa ke Australia: - offshore application. Kali ni, aku berada di Australia, visa nak habis, aku apply baru dan buat medical check up sekali lagi : - Onshore application. Macam aku, dari student visa ke student visa yang baru. Ada juga yang dari visitor visa nak apply ke student visa, yang tu kena buat medical check up di Australia. Kalau apply visa DARI Malaysia, ada satu lagi tambahan, kena buat Biometric di Wisma MCA. Kalau apply visa di Australia, tak perlu buat Biometric.

Balik dari medical check up pergi jalan-jalan dan nampak bridge ni twisted to allow ferry pass through.

Selepas aku submit permohonan visa buat kedua kalinya, macam biasa, action require next is Medical Check Up. Prosesnya sama juga seperti di Malaysia, kena buat appointment. Cuma di Australia terasa lebih mudah dan lancar.

Untuk book appointment date for medical check up, aku hanya buat online. Dulu di Malaysia aku call. Kalau kat Malaysia ada dua center jer di Kuala Lumpur atau di Penang. Dekat Australia lebih banyak center specific for Visa purpose.

Aku buat booking pada hari Jumaat, aku nak buat medical check up pada hari Isnin berikutnya. Rupanya tak boleh. Dalam online booking, hanya 5 hari in advance jer yang dia provide untuk kita. So, aku pun nak ikut date yang dia sarankan iaitu Khamis. Tapi aku gagal juga untuk buat booking sebab rupanya kalau tengah period tak boleh buat medical check up. 5 hari selepas period baru boleh buat medical check up. Makanya, hari terakhir aku period tu, aku mulakan sekali lagi buat booking.

Tiba hari nak buat medical check up, kami naik train dan turun di station Wynyard. Malam sebelum tu aku dah cerita kat Wafiya, kita kena buat medical check up. Wafiya so excited. Kami berjalan kaki lebih kurang 300 meter, sampai lah ke Bupa Medical Center di level 1, 35 Clarence St.

Di pintu, ada staff yang menyambut kami dengan senyuman. Kami tunjukkan passport dan dia check. Kemudian kami duduk. Ikutkan appointment kami bermula pada pukul 12.30 tengah hari. Tapi kami masih lagi kena menunggu sehingga jam 1 petang baru kami dipanggil.


Kaunter depan di pintu masuk. Staff sambut dengan senyuman mesra dan check ID kita.

Pertama sekali mereka akan check detail dan ambil gambar. Kemudian dia bagi satu folder mengandungi dokumen butiran perkara yang perlu di check iaitu  Xray dan doctor check. Dokumen dan passport diletakkan dalam folder tersebut. Kami masuk ke satu bilik lain, menukar pakaian dan kami diberi locker untuk tinggalkan barang berharga dan juga handphone. Kemudian kami menunggu nombor kami dipanggil untuk urine test. Kami bertiga masuk sekaligus untuk urine test, check berat, tinggi, mata, tekanan darah. Tandas disediakan di dalam office GP tersebut. Tak perlu bawa air kencing merata2. Kalau di Malaysia, merata pulak pi tunjuk kat orang botol air kencing kita. Huhu.

Kemudian kami keluar dan menunggu semula untuk Xray. Kali ni aku masuk sendiri dulu, kemudian bergilir dengan suami aku. Wafiya kena duduk di luar.

Apabila selesai, nombor kami dipanggil lagi sekali untuk berjumpa GP. Aku prefer doctor perempuan sebab dia akan check the whole body aku kan. Kami di interview oleh GP tersebut. Kemudian dia akan submit medical report tu ke immigration. Doctor pun sangat friendly dan pandai layan kanak-kanak.

Selesai.

Basically, medical check up untuk permohonan visa ni adalah urine test, physical test like mata, berat tinggi. Kemudian, Xray dan doctor check body dan interview a few question about medical history.

Tukar baju untuk siap pergi Xray. Barang letak dalam locker.

Wafiya is very smart girl. Dia menunggu dengan sabar, tak banyak kerenah. Kelakarnya dia menarik perhatian staff di BUPA. Aku mempersiapkan mental Wafiya untuk pergi check up supaya dia didedahkan dengan apa yang akan kami lalui pada hari tersebut.

Selesai urusan, kami mengambil passport kami semula dan menukar pakaian.

Ok, kalau nak cerita medical check up fee di Australia.

Medical check up di Australia:

Aku : $321.20
Suami : $321.20
Anak : $232.40

Dan ada kredit card surcharge 0.5% each person. Check up di Australia, bayar semasa buat booking appoinment online.


Medical check up di Malaysia:

Aku : RM298
Suami : RM298
Anak : RM190

Check up di Malaysia, bayar selepas selesai check up.


Harga ni mungkin akan berubah di tahun hadapan. Basically, kalau berubah harga, lebih kurang harga ni lah. 
 

Visa kita akan mula diproses selepas buat medical check up. Untuk buat medical check up, kena submit visa dulu, kemudian kita akan dapat satu message where medical check up is required dan disertakan untuk kita dokumen referal untuk buat medical check up. Adanya dokumen tu, baru kita boleh book appointment. Macam aku, aku submit visa hujung November. Tapi aku buat medical check up in mid December. So, kiranya immi start process in December lah. Aku buat medical check up lewat 2 minggu sebab yang aku ceritakan di atas lah. Kalau period, tak boleh buat medical check up dan kena buat selepas 5 hari period. Dan kalau perempuan mengandung pun tak leh selesaikan juga medical check up sebab kena Xray. Aku tak pasti kalau mengandung, macam mana nak buat medical check up. Jadi, aku plan buat masa ni, tak mengandung lagi lah demi melancarkan urusan permohonan visa. Tak salah merancang untuk gain something yang will benefit us later.


Selesai buat medical check up, kami tiga beranak berjalan-jalan sekitar Sydney City. All of these within in walking distance.


Clarence Street

Queen Victoria Building

Tumbalong Park. Kanak-kanak boleh main air.

Darling Harbour


Hanya ada di waktu summer.

Monday, 16 December 2019

Langkah Awal Jika Berniat untuk Berhijrah ke Luar Negara

Aku baru teringat yang aku tak kupaskan lagi apa yang perlu dibuat kalau korang ada niat untuk berhijrah ke luar negara. Aku ada cerita kat facebook jer rasanya.

So, post kali ni aku nak share apa yang perlu korang buat kalau ada niat untuk berhijrah.

Tapi kali ni aku nak kupaskan dalam bentuk video.

Ya Rabbi... aku ingatkan mudah la nak buat video. Susah rupanya. Bukan susah edit ke apa, susah aku rasa untuk express kan muka tu kat depan camera. Haish. Banyak video yang tak jadi.

Aku siap tulis kat kertas "SENYUM" supaya aku kekalkan senyuman. Tapi bila aku letih bercakap termasuk video yang tak jadi tu, terus mood aku down dan tak larat senyum.

Aku kagum lah kat youtuber yang lain especially yang buat Vlog. How diorang maintain dan gigih buat video. Aku baru first video ni pun aku rasa penat dah.

Mungkin, alah bisa tegal biasa.

Aku rasa malas dah kot nak buat video bercakap-cakap ni lepas ni. Haha. Aku tengok muka aku sendiri pun segan. Inikan nak buat video sendiri dan upload kasi orang tengok. Harap korang jangan meluat dah la.



So, content video ni bukanlah proses teknikal yang perlu dilalui dalam proses penghijrahan, tapi video pertama aku ni adalah tentang langkah awal kalau ada niat. Ha. Kalau ada niat, apa yang perlu dibuat, macam tu lah.

Keputusan nak tinggal di luar negara ni bukan suka-suka dan bukan mudah. Makan masa bertahun juga. Keputusan ni jadi lama bila perasaan disulam oleh rasa takut dan tak yakin. Ha, yang tu pun akan makan masa juga.

Buatlah keputusan yang sebaiknya. Kadang-kadang, cita-cita nak berhijrah ke luar negara hanya sesuai untuk certain orang jer. Tambah lagi hubungan kekeluargaan yang sangat rapat yang di mana tiap minggu ada jer aktiviti bersama keluarga. Haa yang tu aku rasa, korang fikir banyak kali lah kalau nak duduk luar negara. Aku risau korang sakit mental pulak nanti.

Tapi, pendapat aku lah, aku rasa korang perlu cuba sekali dalam seumur hidup korang bagaimana rasa dan nikmati pengalaman hidup di luar negara. Must try once in a lifetime! Kena cuba. Berani ke takut ke, kena cuba at least sekali dalam hidup. Pengalaman tu sangatlah berharga. Lain dari yang lain. Rare kot!

Kalau ada rezki tu korang cuba lah yer. Aku suggest sebab aku dah lalui nya. Pahit ke manis ke, aku telan sebab aku nak kan PENGALAMAN. Aku rasa bangga kerana aku berjaya mencuba. Bukan bangga sebab aku duduk luar negara. Aku BANGGA sebab aku CUBA. Berjaya atau gagal aku tak kisah. At least aku pecah tembok untuk MENCUBA.

So, harap korang boleh lah terima video pertama aku ni. Jangan lupa subscribe. Subscribe itu gratis ya! Tak rugi pun korang subscribe. Mana tau kalau ramai orang subscribe, aku lebih bersemangat nak buat video lain pulak.

Terima kasih kerana menonton dan subscribe dan like dan share :)

Till then, bye!

Urusan Sekolah Anak di Sydney, Australia - Part 3 : Yuran Sekolah

Sambung cerita lepas hantar borang ke NSW Education Department. Kali ini cerita tentang proses teknikal untuk sekolahkan Wafiya. Sele...