Monday, 27 August 2018

Sky Symphony, Genting Highland : Theatres of Light and Sounds

Antara aktiviti santai dan menarik yang terdapat di Genting Highland ialah Sky Symphony. Sebuah persembahan teater hasil gabungan light and sounds. Pada mulanya aku tak tau pun ada benda ni kat Genting. Tetiba jer aku jalan-jalan dan ternampak. Bagi aku, benda ni menarik dan bagus untuk dipersembahkan kepada orang ramai.

Ocean Groove with Maestro Ning
Kalau nak tengok persembahan ni, korang kena naik cable car berhimpit dengan orang asing, naik sampai ke station atas Sky Avenue dan terus nampak hall ni kat tengah-tengah shopping mall tu. Free jer. Korang standby siap-siap sebelum nak start.

Sky Symphony's schedule
Ada jadual tayangan mengikut tema. Aku paling suka Ocean Groove with Maestro Ning. Senang cerita, aku simpulkan kat korang, show ni ditayangkan selang 30 minit. Kalau korang nak record video, better korang cari position terbaik yang nampak full screen dan winch ball tu. Balik dari Genting, aku ada google, teknologi apakah yang dipersembahkan ni. Ada beberapa fakta mengenai Sky Symphony ni yang aku dapat dari website Resort World Genting.

Quick Facts

  • SkySymphony is the largest permanent winch installation in Asia
  • SkySymphony is the first multimedia winch attraction in Asia
  • The three inaugural shows are Forest, Urban Symphony and The Goddess
  • 1,001 winch balls are suspended from a four-storey high ceiling
  • The fastest programmed winch speed is 17.5 meters in six seconds

screen entire floor
Winch ball tu sync dengan tayangan
Budak-budak mesti suka
Maestro Ning
Pertunjukan ni bagus untuk menjadi daya tarikan ke Genting Highland. Tambahan lagi 20th Century Fox World masih lagi belum siap. Dapat lah introduce kat anak-anak dengan aktiviti berfaedah.

Awana Skyway dan Sky Avenue, Genting Highland.

Baru-baru ni aku ke Kuala Lumpur untuk attend training Tour Leader pada hari Sabtu dan Ahad. Aku ambil cuti hari Jumaat untuk pusing-pusing KL dan Isnin pun cuti jugak untuk selesaikan biometric. Tahun lepas, 2017 merupakan tahun yang jarang kami menjengah ke KL. Jadi, kesempatan ni, aku cuba manfaatkan sebaiknya masa yang ada untuk enjoy living in Malaysia.

Aku buat itinerary, supaya tersusun. Tak suka terhegeh-hegeh decide nak pi mana? Makan mana? Semua soalan tu aku benci. So, aku buat siap-siap itinerary. Tolak outdoor, sebab cuaca panas. Tolak shopping mall sebab kat Penang pun belambak shopping mall. Jadi, ke mana jer aku boleh pergi? Aku buntu. Haha.

Tiba-tiba idea nak ke Genting Highland datang. Hairan jugak aku. Macam mana boleh terfikir nak pergi Genting. Betul jugak, baik visit sekejap. Dah lama tak datang. Nak tau gak naik dari station mana pulak yang baru ni. Apa jer yang ada di Genting tu bila theme park nyer belum siap lagi.

Kami bertolak dari Penang, singgah Semanggol amik Aina dengan pelbagai bekalan makanan untuk si Farah sebab mama tak dapat join sekali, Iman ada camping. Kami guna waze sebab tak biasa lalu jalan dari arah utara. Ohoi, waze bawak ikut keluar Tanjung Malim, Seingat aku, keluar kat area exit Bukit Beruntung. Aku takmau amik risiko sebab jalan tu ingat ingat lupa. Jadi kami setuju ikut waze, keluar ikut Tanjung Malim. Teringat nostalgia masa ayah sambung pengajian di Tanjung Malim. Masa tu aku sedang study Diploma di Politeknik Ungku Omar, ayah pulak sedang ambil ijazah di UPSI Tanjung Malim. Masa kami cuti sem, kami dua beranak pergi ke R&R Dengkil, kerja part time.

Kami menuju ke Genting Highland Premium Outlet. Aku study awal-awal lagi dah. Nak naik kereta kabel tu bukan dari Gohtong Jaya. So, ni lah first time kami sampai di Premium Outlet ni. Kami lalu Gohtong Jaya tu. Kosong. Suram. Lajak ke atas lagi dan masuk ke perkarangan parking kereta di Genting Premium Outlet. Ada tawaran menarik, parking percuma.

Genting Highland Premium Outlet
Naik escalator, dan kami follow signboard cable car Awana Skyway. Kami tak visit Genting Highland Premium Outlet tu pun sebab aku dilarang bershopping lagi dah. Kami pilih untuk membeli tiket cable car guna self-service ticketing sebab aku nak anak aku didedahkan pengalaman-pengalaman travel. Kios ni ada banyak. So, tak jadi masalah beratur panjang-panjang untuk beli tiket.

Self service ticketing
bagi dia merasa

Harga tiket sehala RM7. Beli tiket return siap-siap. Kanak-kanak yang tinggi 90cm percuma. Aku tak beli pun tiket kt Wafiya sebab tinggi dia sipi-sipi jer. Masa nak naik tu lepas. Tapi masa kat station Sky Avenue tu tak lepas. Staff tahan dan suruh beli tiket. Adui. Kalau gondola glass floor tu RM40 one way. Kami ambil gondola biasa jer. Masa nak beratur tu, aku jadi macam tak best pulak sebab mesti nak kena share gondola dengan orang lain. Aku fobia masa naik cable car di Langkawi. Berhimpit, sempit. Bising. Masa kat Langkawi dulu, orang tu gayat, dia punya bising.. Ya Allah.. Aku rasa macam nak campak dia ke bawah. So noisy. Mood aku down. Spoil. Kita bayar kan tiket ni. Why nak sumbat ramai-ramai. Start dari situ aku jadi meluat nak naik cable car. Potong mood aku nak layan ambil gambar dan lihat pemandangan. Aku pergi bukan peak time pun. Nak sumbat ramai-ramai buat apa. Marah ni.. marah!

Part yang paling tak best
Meninggalkan Genting Premium Outlet

So, masuk perut cable car tu, macam biasa lah, staff sumbat kasi penuh. Kami share dengan one family malay. Nasib baik anak-anak dia pun sopan jer. Senyap. Tapi sempit woi. Aku nak ambil gambar pun susah. Deme senyap, aku pulak segan. Kesimpulannya, tak best lah naik cable car kat Malaysia nih. Mohon diorang take note. Aku rasa macam rugi bayar jer. Nak beli glass floor punya, tak mampu. Aku bukan lagi bagpacker. Nak kena tunggu jadi kaya baru dapat semua tu.

Di pertengahan cable car ialah Chin Swee Station. Memandangkan cuaca tak berapa elok. Kami tak turun. Hujan renyai-renyai. Memikirkan ada anak kecil sorang ni, kami terus jer menuju ke last station, Sky Avenue station di Sky Avenue Plaza. Turun di station last tu, terus masuk ke shopping mall. Dari atas, kami tengok kat bawah ada satu stage kat tengah tu. Kami tak tau pun ada apa-apa kat situ. Kami terus pusing-pusing sini. Jalan-jalan tengok di ada mini museum, in door theme park kecik-kecik jer.

Turun di Chin Swee Station boleh ke sini
Antara aktiviti kat atas ni

Tiba-tiba kami tengok kat bahagian tengah tu ada ball bergerak-gerak dan ada lagu. Tak sempat aku nak record. Dah habis. Aku tungu lagi. Baru terperasan ada schedule. So, kami decide untuk tunggu next show. Rupanya ada Sky Symphony theatre. Gabungan light and sounds. Macam menarik.

Masa ni tak tau ruang ni untuk apa
Terfikir la ape benda ni

Kami sempat tengok full slot Ocean Groove with Maestro Ning. Wafiya suka lah. Sampai balik pun dia asyik cerita lagi. Selesai show, kami terus turun balik dan naik cable car. Kali ni aku dapat one family malay. Ada anak kecil pulak dengan stroller. Dengan ruang macam ni, memang aku tak dapat bangun dan berganjak. Duduk keras jer macam ni sampai ke balik. Tengok depan, muka orang. Berlaga lutut. Tengok belakang, kena toleh, terkolap tengkuk. Dah kenapa lah macam ni. Seat dulu duduk membelakangi, tak la segan nak bergambar. Aku tak snap banyak gambar, risau bunyi shutter mengganggu anak kecil sedang tidur di dalam stroller.

Ada Sky Symphony rupanya
 20th Century Fox World Malaysia masih di dalam pembikinan. Tak sabar nak tengok bila siap nanti. Macam mana lah rupa cable car ni. Mau muka menempek cium cermin. Nasib korang lah. Nak buat attraction place pun tak kena. Orang naik cable car ni kasi lah chance nak tengok gunung-ganang, ini bayar 7 ringgit, tengok muka orang. Ceitt!

20th Century Fox World Malaysia
Turun cable car dengan perasaan kecewa, suami aku pergi dapatkan cop free parking kat kaunter Awana Skyway, Genting Premium Outlet. Dekat pintu masuk dari parking ni ada lukisan-lukisan melambangkan tradisi dan culture di Malaysia. Boleh lah nak suka-suka bergambar kat sini. Selesai bergambar, kami terus turun dari Genting Highland menuju ke rumah si Farah.

Awana Skyway Station
Bye Bye Genting. See you when I come back to Malaysia
Antara lukisan di dinding di parking area
Masih valid till 31 December 2018

Sunday, 26 August 2018

Khao Yai Trip : Day 9 : From Padang Besar to Bukit Mertajam

Kami turun dari traindi Station Padang Besar pada pukul 9.17am waktu Thailand. Kiranya, pukul 10pagi Malaysia lah.

Kami beratur untuk cop passport untuk melepasi border di antara Thailand dan Malaysia.
Di dalam satu bangunan. Di kaunter yang berlainan. Kemudian kami melalui pemeriksaan kastam dengan jayanya. Ada la kena jawab beberapa soalan sikit.

Turun jer dari train tengok ada satu gerabak jer yang ada di belakang. Hehe
Tiket KTM train ke Bukit Mertajam pagi tu, terlepas lah pulak. Tiket pukul 12.25pm jer yang sempat. Gap masa terlalu lama. Kami letak bag luggage di pejabat sepupu kami kat situ. Kemudian kami bertiga menapak ke gerai makanan di kompleks membeli - belah di Padang Besar. Naik flyover, turun.. kemudian menapak ke kedai-kedai situ. Taklah jauh mana pun. Tak perlu ambil teksi. Jalan kaki pun boleh.

Lapar. Masing-masing belum mandi.
 Masa ni lah baru dapat rasa keletihan yang amat sangat. Badan lunyai. Anak aku teruja naik KTM pulak. Ni first time naik KTM. Dari Padang Besar ke Bukit Mertajam RM12 seorang. Anak aku free.

di dalam KTM Train. Masing-masing busy dengan handphone
Aku dapat lihat pemandangan sepanjang perjalanan menaiki train. Cantik juga Malaysia ni yer. Menghijau jer. Sedih pulak mengenangkan tak lama lagi aku akan meninggalkan bumi Malaysia.

Malaysia tanah airku
Setibanya di Stesen Bukit Mertajam, kami menaiki Uber untuk ke rumah yang jaraknya ialah panjang sejengkal. Bayar 3 ringgit jer.

La... itu jer post aku untuk hari ini?? Pendek jer oi. Takpe lah. Aku malas nak edit dah. Harap kome sudi membaca.

Till next travel. Bye!

Khao Yai Trip : Day 8 : Pengalaman Menaiki SRT Train From Bangkok to Padang Besar

Harini merupakan hari ke 8 percutian kami di Thailand, tiada aktiviti lawatan yang menarik kerana kami akan bertolak pulang ke Malaysia menaiki SRT Train.

Nak ke Padang Besar, Platform 3 ok.
Bermula dari Penang fly to Bangkok.
From Bangkok drive to Aranyaprathet.
From Aranyaprathet drive to Khao Yai.
From Khao Yai drive to Bangkok.
Dan naik uber, tuktuk dan taxi di sekitar Bangkok.

Sesungguhnya kami dapat banyak pengalaman selama 8 hari di Thailand ini.

Dan.. selepas pulang dari percutian ini, akan ada penambaikan pada trip akan datang, iaitu trip Jeju.
Banyak yang aku belajar dari pengalaman percutian di sini.

Antaranya adalah :
  1. aku perlu lebihkan kemahiran mencatat setiap nota semasa perjalanan
  2. aku perlu rancang berapa hari percutian dan hari ke 6 atau ke 7, biasanya kita akan tumbang
  3. dapat baca sejauh mana anak kecil akan bertahan sepanjang percutian
  4. perlu ada back up plan in case emergency. Otak kena bergerak dengan cepat untuk membuat keputusan
  5. Aku kena improve edit gambar. Hehe.
Selepas check out dari Baan Mina, uber menjemput kami untuk ke station Hua Lamphong. Station ini adalah terminal yang agak besar. Pelbagai train bermula dan berakhir di sini. Nak ke Aranyaprathet naik train pun kena naik dari sini.

Station Hua Lamphong, Bangkok
Uber turunkan kami di pintu ini
Di dalam station Hua Lamphong
Kami bakal menaiki SRT train nombor 45 di platform 3 pada pukul 3.10pm.  Tetapi seawal 11 pagi kami sudah tiba di Station Hua Lamphong. Dijangka akan sampai di Station Padang Besar jam 9pagi keesokan harinya.

Ni tiket aku. berharga 960baht untuk Lower Berth.
Sampai di terminal, kami bertanya di kaunter untuk confirmation tiket yang kami dapat dan print sendiri ni. Tiket ni aku beli awal seminggu sebelum ke Thailand dengan melayari website SRT . Aku beli tiket ni 5 January, dan depart 15 January from Bangkok to Padang Besar. Bayaran tiket adalah menggunakan kad kredit atau debit. Selepas beli tiket, kita akan dapat email berserta tiket train. Harga tiket berbeza mengikut katil yang akan dipasang di waktu malam. Untuk kami bertiga, harga tiket dikenakan pada aku dan suami jer. Wafiya free. Upper Berth murah sikit. Aku amik Lower Berth dan suami aku amik Upper Berth. Bila siang, seat kami duduk berhadapan saling mengadap.

Selesai di kaunter untuk confirmation tadi, kami duduk di seat menunggu. Suami aku melintas jalan seberang pintu utama station ni untuk ke 7E membeli sedikit bekalan makanan untuk di makan di dalam train. Tiada makanan halal di dalam train. Perjalanan kami dari petang hingga ke esok pagi, banyak masa untuk tidur dan berehat daripada makan. Jadi, takde masalah lapar lah kiranya.

Apabila tiba waktunya, kami bergegas ke Platform. Senang jer mencari pintu coach sebab ramai staff yang sedia membantu dan tunjuk jalan. Sekali aku tengok staff sini macam pilot kapal terbang. Rupanya diorang ni lah yang tolong bukak kan seat malam-malam untuk dijadikan katil.

Ada pilot di hujung sana. Kehkehkeh
Seat kami. Selesa.
Masuk ke perut coach, kami dapatkan seat ikut tiket yang dah dibeli. Selesa. Luas. Anak aku teruja bukan main. Pengalaman dia naik train. Keretapi bergerak perlahan dan makin lama makin laju. Anak aku terlena. kami menikmati pemandangan senja yang indah di dalam perjalanan. Sesekali train berhenti di beberapa station.

Pemandangan senja dari dalam train
Salah satu station yang train ni berhenti
 Sebelum tidur, kami open table dulu untuk makan. Boleh panggil staff train SRT. Setiap coach ada sorang staff. Kami makan kenyang-kenyang dan bersedia untuk tidur. Lagi sekali kami panggil staff SRT untuk pasangkan katil. Tangkas dan pantas diorang pasang katil. Kami diberikan cadar, selimut, sarung bantal dari dalam plastik, berbau wangi, baru lepas basuh di dobi. Semua cadar dan sarung bantal dipasang oleh dia orang. Best tidur dalam train. Haha. Macam pergi camping.

Makan dulu sebelum seat ni jadi katil
Kami tengok staff ni pasangkan katil, cadar, dan sarung bantal
Aku tidur dengan anak aku di lower berth manakala suami aku di upper berth di mana, memang celuih sorang dia ja kat atas tu. Ada langsir disediakan di setiap katil untuk privacy. Yang untungnya, aku lah dapat tingkap tengok pemandangan. Hehe. Anak aku so far ok, takde meragam. Dah besor. Dah pandai travel.

Tandas dalam train ni sangat lah tak selesa. Kecil. Nak pusing pun susah. Terhoyong -hayang. Sebelum naik train, better korang pergi membuang semua dulu dan ambil air sembahyang siap2. Boleh jer guna tandas dalam train. Tapi korang kena tahan lah. Overall about SRT train ni, coach, seat, katil memang selesa.

Bersambung next post, bangun-bangun pagi, masih berada di dalam train...

Keesokan paginya...

Monday, 20 August 2018

Khao Yai Trip : Day 7 : Chatuchak Market dan JJ Green Vintage Night Market

Hari ke 7 di bumi Thailand ini sekali lagi kami ke Chatuchak Market. Semalam tak puas kan? Harini kami repeat. Uber kali ni letak kami kat pintu Chatuchak Market.

Sempat bergambar di sini
 Harini semangat tu datang lain macam. Dah puas rehat semalam.

Kami jalan-jalan 3 beranak dulu di market ni.

Rugi pula tak beli kasut ni
Sekitar Chatuchak Market
Panas di Bangkok. Sejuk di Khao Yai.
 Lepas meronda dengan anak kecil, kami lagi sekali ke warung Kah Jak dan suami aku take turn pergi cuci mata. Aku layan anak aku makan. Mujur tak meragam. So far, overall memang dia ok jer. Compare pergi Perth haritu dia asyik cranky jer.

Tak kacau orang
Lepas tu aku pulak take turn cuci mata.

Aku rembat baju tema gini untuk kami 3 beranak
Baru ada kesempatan untuk usha souvenir
Berkenan. Kalau beli nanti laki aku bising plak.
Lepas dua-dua kami laki bini take turn meronda, kami decide nak balik jer. Dah takde idea nak ke mana. Pergi tempat shopping pun masing-masing taknak shopping. Kami pun menapak balik nak dapatkan uber. Elok masa kami nak menapak balik, kami terkejut tengok ramai orang bersidai atas rumput berehat santai. Aku tengok masing-masing duduk atas tikar. Teringin jugak getus hati kecilku.

Tak lama lepas tu husband aku tunjuk ada orang sewakan tikar. 20baht untuk satu tikar. Takde limit masa. Akhirnya kami pun terpengaruh, sewa satu tikar.

Anak aku seronok lepak macam ni
Chatuchak Park
Lagi sekali, kami laki bini take turn jaga anak. Ada orang tanya kenapa aku buat gini? Benda simple. Aku kesian jugak lunyaikan anak aku untuk pi travel. Dengan cara ni, anak aku tak letih, dapat main dan rehat dengan santai, sambil tu kami laki bini leh melangkah laju mencuci mata di tempat yang ramai orang. Aku kalau nak shopping memang tak suka husband aku ikut sekali. Jadi macam terencat tak dak nur untuk beli apa pun. Jadi lebih baik kami gilir-gilir. Sorang-sorang enjoy di Chatuchak Market tanpa ada gangguan anak ghiau lah apa lah.

Tak lama lepas tu, anak aku boleh lena atas tikar tu, angin pulak sepoi-sepoi paham bahasa. So, aku leh pusing lama sikit kat market ni. Bukan beli apa pun, saja pusing-pusing amik gambar.

Market ni ada banyak pintu. Ini pintu yang terdekat dengan Park ni.
Tuk tuk berderet berhampiran pintu park
Kat sini cepat jer gelapnya. Orang sekeliling masing-masing dah angkat punggung dan beredar dari tikar tapi kami masih lagi di sini. Anak aku tak mau bangun pulak dia. Elok nyamuk dah mari, kami bangun cepat-cepat dan anak aku kata nak pegi night market. haha. Semangat. Kami pun menapak ke hujung taman untuk ke JJ Green Vintage Night market lagi sekali.

Anak aku nak layan ni sebenarnya.
Suami aku pegi mencari makanan sesuap nasi untuk isteri dan anak nya. Aku suka satay di sini. Lain dari yang lain. Semestinya halal. Kemudian suami aku meronda tengok apa yang menarik. Kami ulang aktiviti macam ni dua hari. Santai sungguh. Layan jer kepala. Relax. Aku pulak sekadar pusing-pusing ambil gambar di sini.

Sekitar JJ Green Vintage Night Market
Serious happening market di Bangkok ni
Kedai kedai hipster
Favourite kami laki bini. Barang bundle
Kami pulang awal sedikit malam itu sebab aku nak kemas bag untuk pulang ke Malaysia esok. Jadi, kami meninggalkan tempat terakhir lawatan kami di bumi Thailand. Kami menaiki teksi menuju ke Baan Mina Apartment.

Visa Kerja di Australia : Things You Should Know About Skill Visa

Assalamualaikum, readers. Sebelum ni aku banyak cerita tentang student visa jer kan. Actually ada visa lain yang aku sedang consider dan a...