Wednesday, 26 December 2018

Musim Panas di Sydney

Musim panas di Sydney bermula pada 1 Disember hingga last February. Bagi aku, betul-betul panas tu bulan January. Haa.. bila dah habis musim bunga, macam biasa peralihan musim tu akan berlaku cuaca yang tak menentu.

Suhu di Sydney CBD biasanya akan lebih sejuk berbanding di kawasan Western Suburb. Kiranya kalau rumah aku 28 degree, kat city mesti dalam 26 degree. Area city pun lebih berangin. Mungkin sebab tepi harbour kot.

Musim yang aku nantikan dah tiba. Nak sangat musim panas sebab rimas dengan musim bunga yang dingin mecengkam hingga ke tulang. Tapi bila tiba musim panas. Ya Allah.. lagi mencabar. Duduk dalam rumah rasa macam duduk dalam oven. Rentung! Rumah aku dah lah takde aircond. Kalau pasang aircond, bil elektrik sape nak bayar woi..

Setiap hari tengok weather forecast rasa resah gelisah. Ternanti-nanti. Cepatlah musim panas berakhir. Bila hari panas tu, aku keluar ke shopping mall. Sehari suntuk. Selagi tak petang, memang aku tak keluar shopping mall. Berjalan kaki ke shopping mall tu, merembes peluh. Aduhai. Duduk rumah, panas rentung. Keluar rumah, poket nipis. Adeh.

Syok jer basuh baju pada musim ni. Kejap jer dah kering. Time ni lah rajin basuh cadar. Musim panas ni, siangnya lebih panjang. Maghrib lambat. Tu yang syok tu. Dekat pukul 8malam baru nak masuk maghrib.

Kata rakyat tempatan, musim panas tahun ni di Sydney tak sepanas seperti sebelumnya. Tahun ni paling tinggi pun 39 degree sahaja manakala tahun sebelumnya pernah mencecah sehingga 43 degree. Jadi tahun ni aku tak merasa lah 43 degree. Ini pun aku dah rasa panas yakmat.

Kadar kebakaran hutan amat tinggi di kala musim panas. Panas kat sini bukan beshe beshe. Tak sama panas di Malaysia. Kita tak boleh bandingkan 38 degree di sini dengan 38 degree di Malaysia. Tak sama. Kadar sinaran UV di sini lebih tinggi. Panasnya lebih perit. Tak mustahil orang putih di Australia ramai pengidap skin cancer tambahan lagi diorang suka sunbathing.

Pada musim ni, sunscreen sangatlah penting. Wajib pakai. Wafiya pun dah terbiasa amalan memakai sunscreen. Kami sentiasa bawa di dalam bag dan apply. Pelbagai jenis sunscreen dijual dari kanak-kanak hinggalah ke dewasa banyak sale.

Rakyat Australia menyambut Krismas pada musim panas berbeza dengan Europe di mana mereka menyambut Krismas pada musim sejuk dan salji tebal-tebal. Cuti persekolahan di Australia bermula pada Disember dan berakhir pada hujung January. Maka, meriahlah sana sini pelbagai aktiviti musim cuti sekolah, krismas, dan tahun baru. Tapi aku pulak yang tak tahan nak join. Panas sangat.

Sydney terkenal dengan ratusan beach. Duduk sini boleh jadi beach hunter. Musim panas ni lah semua akan turun ke beach. Bersidai macam sotong dah masing-masing. Ramai. Padat. Time ni tak usahlah ke Bondi Beach ke.. Manly Beach ke..  Itu memang tumpuan orang ramai. Aku suka beach yang jauh-jauh, family friendly. Walaupun musim panas cuaca panas, tapi air laut sejuk.

Antara beach yang jauh-jauh

Decoration Krismas di Martin Place
Bila orang suka ke beach, di Kmart dan kedai-kedai seperti Reject Shop mulalah keluarkan product yang murah-murah. Aku sempat beli khemah untuk berpicnic di Port Kembla. Dapat juga merasa picnic di dalam khemah di tepi pantai. Melihat orang pelbagai ragam di persisiran pantai. Ada yang baca buku, sunbathing, dan makan. Biasanya dekat pantai-pantai ada ranger yang jaga. Diorang letak flag dan sentiasa monitor orang awam supaya mandi di kawasan antara flag tersebut. Aku tengok flag tu sentiasa berubah-ubah.

Khemah pertama kami beli di Kmart
Makanan pula semestinya cepat basi. Lalat pun banyak. Cepat jer langau masuk rumah. Nasib baik rumah aku ada fly screen di pintu dan tingkap. Masa duduk rumah dulu, jenis open air. Susah betul. Memang lalat akan masuk tak kira masa. Seingat aku masa pergi Perth hujung February, lalat suka hinggap di muka sebabnya, bila kita bercakap, kita akan merembeskan air liur, tu yang lalat suka. Time ni, face mask memang laku.

Di musim panas juga kerap berlaku hujan batu. Aku melalui pengalaman hujan batu masa kecik-kecik dulu jer. Itupun masa tu aku duduk dalam rumah. Kat sini banyak kali pulak merasa hujan batu. Gedebuk-gedebuk besar sungguh batu nya. Macam ais ketul turun jatuh dari langit. First time aku tengok hujan batu masa kami pindah rumah baru. Kami baru jer keluar dari garaj nak gerak ke Kmart tiba-tiba berdentum bumbung kereta terus kami undur masuk ke garaj semula. Tapi tak lama pun. Tunggu sekejap dan boleh sambung perjalanan semula. Risau juga kot pecah cermin kereta.

Setiap musim ada advantage dan disadvantage kat diri kita. Belajar terima. Apapun, kita kena panjatkan kesyukuran di atas keberkahan keempat-empat musim atas kebesaran Yang Maha Esa.




Saturday, 22 December 2018

Sewa kereta di Sydney

Itu hari kan aku pindah ke rumah sewa baru, ingatkan sikit jer barang-barang. Rupanya banyak. Hahaha. Dengan basikal Wafiya lagi. So, suami aku kata sewa kereta jer lah. So, tugas aku mengemas barang-barang. Tugas suami pula arrange transportation.

Suami aku install apps Car Next Door dan booking kereta kat situ. 2 hari dalam $80.

Cara nak pick up kereta begini.

Masa booking tu, kita pilih lokasi untuk kita pergi pick up kereta. Car Next Door ni dia letak kereta dia merata-rata. Bukan pergi office untuk pick up, bukan. Dia park kereta di mana-mana yang berhampiran dengan rumah kita. Tu sebab nama dia Car Next Door. Mostly banyak kereta untuk disewakan yang berhampiran dengan rumah kita.

Kunci kereta ambil di mana?

Aha.. masa nak pergi pick up tu dia bagi password. Kita ambil kunci dekat tempat yang dia akan beritahu. Macam self check in la kiranya. Host takde. Sewa sendiri guna apps.


Kereta sewa yang pertama untuk urusan pindah rumah

Meriah sticker tempek merata. Bagus jugak wat cam ni.
Apa kelebihan sewa style gini.

Salah satu kelebihan dia adalah untuk orang yang macam aku ni. Aku kan kat sini takde kereta sendiri. Aku guna public transport jer. Dalam situasi tertentu jer nak pakai kereta. So, bila ada nya macam Car Next Door ni, aku boleh sewa kereta bila-bila masa secara mengejut.

Lagi satu, kat sini kalau orang dah tak pakai sesuatu barang contohnya. Diorang main letak jer kat luar rumah diorang. Sesiapa nak boleh ambil. Contoh kalau korang tengah jalan-jalan, terjumpa meja study di tepi jalan, haa time ni lah boleh sewa kereta atau van dan angkut meja study tu bawak balik rumah.

Contoh lagi satu, since orang yang macam aku ni takde kenderaan sendiri kan. Macam mana aku nak beli barang besar-besar di IKEA? Haa.. sewa kereta lah. Memang boleh suruh IKEA hantar jer. Tapi lagi best kalau dapat pergi tengok perabot sendiri. In certain kes lah kan.

Anyway, kat depan IKEA di kawasan parking kereta, memang dah sedia ada van-van untuk disewa. Sama juga konsep macam Car Next Door. So, aku boleh pergi IKEA naik bas, selesai beli barang, ambil jer van di kawasan parking tu bawa pulang barang perabot yang dibeli.

Go Getz, boleh sewa van ni di depan IKEA

Aku rasa setakat ni belum ada keperluan lagi untuk aku beli kereta. Kereta memang murah. Petrol pun murah. Tapi aku enjoy naik public transport. Takyah pikir jem dan parking kereta. Kat Malaysia, aku teringin sangat nak naik public transport. Kat sini baru dapat merasa. So, wat masa ni aku nak enjoy dulu naik public transport.

Tu kali pertama kami sewa kereta di Sydney.

Kali kedua kami survey kat Kayak.com pulak. Lagi murah rupanya. Sehari boleh dapat $35. Dua hari baru $70. Yang tu pick up dekat area airport, di Mascot. Saja sewa kereta lagi selang beberapa bulan untuk pi jalan-jalan sampai ke Jervis Bay.

Dapatlah merasa macam-macam kereta. Haha.


Friday, 21 December 2018

Pencarian Rumah Sewa di Sydney

Sebenarnya aku agak annoyed bila mana orang asyik tanya dah dapat rumah sewa ke semasa aku dalam buat persediaan untuk ke sini.

Bukan mudah untuk mencari rumah sewa jika dari Malaysia sebab internet browser detect kita bukan berada di Australia. Aku cuba tengok kat Gumtree, number phone owner tu di hiddenkan. Mungkin diorang risau scammer kot. Memang takde chance nak dapatkan rumah sewa setibanya kami sampai nanti. Rumah sewa di Australia pula kena datang untuk buat inspection dan isi borang application untuk dapatkan point. Kalau berada di Malaysia, semuanya agak mustahil. Jenuhlah aku explain kat orang kenapa aku takde rumah sewa lagi apabila tiba di Sydney.

Setelah 2 bulan berada di Australia, barulah kami gigih mencari rumah sewa. Antara kriteria yang kami cari ialah berhampiran dengan train station, bajet $350 per week,mempunyai lock up garage dan mempunyai 2 bilik cukup untuk menyambut kedatangan ahli keluarga ke Sydney. Rumah kat sini kalau nak sewa, ada yg menyewa bilik, one unit apartment, studio, granny flat, townhouse. Studio tu biasa takde bilik. Granny flat tu aku ingatkan duduk dengan nenek atau pengasuh. Haha. Noob. Rupanya landlord buatkan satu rumah lain di tepi atau di belakang.

Rumah yang dikelilingi pepohon menghijau merupakan salah satu kriteria rumah sewa idaman

Dari hari ke hari kami usha iklan-iklan rumah sewa di pelbagai apps. Penuh handphone kami laki bini dengan apps Gumtree, Real Estate, Domain, Rent, TenantApp. Siang malam kami buka dan browse iklan rumah sewa. Lepas pilih rumah yang kami berkenan, kami deal tarikh inspection. Bila jumpa rumah yg berkenan, kena datang buat inspection. Dekat iklan tu ada dinyatakan open inspection date. Ada yg inspection date boleh set by appointment. Bila open inspection, biasanya kita akan bersaing dengan orang lain yg datang mencari rumah sewa jugak. Biasanya dia open sekejap jer ikut waktu dan hari tertentu. Kena be on time. Ini yg jd kalut. Kalau lambat, dia balik bungkus. Rumah yg akan disewakan biasanya diorang letak board iklan di depan rumah. Masa inspection dibuat, diorang letak bendera.

Bendera menandakan inspection sedang dijalankan

Kalau sewa dengan agent, form ada nyatakan dokumen apa yg diorang nak. Setiap dokumen tu ada point. Kalau cukup 100 point, kau ada high chance untuk sewa. Biasanya dia nak passport, bank statement, pay slip, info sewa yg terdahulu. Dia nak tengok kita mampu bayar ke tak. Kat sini sewa bayar WEEKLY. Gaji pun dapat WEEKLY. Agreement boleh pilih nak sewa 6 bulan atau 12 bulan.

Sewa ni boleh jadi direct dgn owner atau agent. Kalau dengan owner senang deal. Kalau dengan agent, kau kena isi application form. Agent ni dari banyak company. Ray White, LJ Hooker, Laing Simmons, Century 21. Ikut company, ada yg isi form online atau manual.

So bermulalah cabaran pertama iaitu membuat inspection.

Punchbowl train station yang tiada lift
First kami pergi inspection granny flat kat Punchbowl dengan orang Lebanon. Yala.. Yala..! sini area orang Islam. Sampai train station, boleh pulak takde lift. Nak angkat basikal mcm mana. So, reject. Itupun kami layan pegi tengok rumah dia. Granny flat ni boleh stress gak environment nya. Yerlah. Kan belakang rumah org. Aku suka greeny skit.


Macam ni lah keadaan kami pergi buat inspection.

Kemudian kami ke Belmore. Punyalah berkenan rumah tu. Tak penat berjalan dari station dah sampai rumah. Balik masa tengah isi form, kepala menerawang. Kat mana laundry area? Tanya agent, kena turun bawah kalau nak basuh kain. Choiiii.. Kau ingat zaman nenek moyang lg ke nak basuh kain kena keluar rumah. Reject.

Lakemba, antara kawasan persekitaran yang kotor bagi aku
Kan kami takde transport. Pergi buat inspection dari satu rumah ke rumah lain boleh buat ketor lutut. Letih bhai~. Bawak Wafiya lagi. Sian dia penat berjalan. Aku rasa Wafiya lah antara kanak2 yg banyak berjalan. Aku tengok budak besor dari dia semua malas jalan nak mak pak tolak stroller. Sampai jatuh terpeloet la princess mommy tu. Sabar dik. Macam ni lah cara org hidup susah.
Kemudian kami ke Lakemba. Tempat org Islam aku teruja sikit. Tapi, elok jer sampai, satu satu lorong aku perati betapa sedihnya hati aku. Tempat orang Islam pulak yg kotor lebih2. Bersangka baik mungkin rumah nyer ok. Sampai first rumah, masuk2 aku tak jumpa mana lorong walk way. Lantai melekit. Rumah penuh barang. Serabut. Rumah org Islam gak tu. So reject. Takmau area ni. Scary. Unhappy. Kami balik dengan kecewa. Mungkin belum rezki kami lagi utk jumpa rumah sewa idaman. Tutup cerita. Orang dah sibuk nak cuti Krismas dan New Year. Mungkin lepas New Year kot baru boleh cari lagi.

sekitar perumahan di kawasan Lakemba

Keesokan hari aku pergi jenjalan merawat hati yg duka. Elok jer best jalan laki aku suruh balik ajak gi buat inspection. Aku ingat dah leh move on. Rupanya ada satu lg. Yang ni aku berkenan sungguh lah. Semua boleh acces dengan walking distance. Dekat train station, library, cinema, halal butcher, shopping mall, IGA, Woolies, Kmart, Target, BigW, playground. Hah. Nak apa lagi. Semua ada. Shopping mall sini food court nyer makanan halal.


Shopping mall erhampiran rumah sewa.

Dipendekkan cerita, kami dapat sewa rumah ni di saat akhir sebelum cuti Krismas. Tu yg kami sewa kereta utk angkut barang. Rumah sini biasanya dah siap kitchen cabinet, laundry area, build in wardrobe. Bayaran nak masuk rumah biasanya 4 weeks rental + 3 weeks bond. Kami dapat $380 per week. Darab dengan 7weeks. Makanya, kena ada $2660 utk masuk rumah sewa baru.

Trolley shopping mall pun boleh bawa ke rumah sebab dekat
Ha.. puas hati
Shopping Ikea nak masuk rumah sewa. Habis $393
Shopping Kmart, habis $273

Nak masuk electric rumah lain pula ceritanya. Guna phone jer. Tak perlu pergi office untuk sign up. Punya lama cakap dalam phone, dengan pekat slank Australia nya. Rimas aku. Electric provider ni banyak. Kalau kat Malaysia majoriti guna TNB. Kat sini ada banyak provider. Pilih jer mana nak. Kalau rasa mahal boleh tukar bila-bila.

Begitulah antara perkara yang memenatkan setelah sampai ke negara orang.





Urusan Sekolah Anak di Sydney, Australia - PART 1 : Parents Seminar

Ada tiga sesi antara pihak sekolah dgn parents. Sebab aku daftar lambat, sempat pegi satu seminar jer. Bermula dengan sesi pendaftaran, Wa...